Sute de români stabiliţi în Spania, Italia, Franţa sau Germania au fost acuzaţi de fapte grave, pe care în realitate nu le-au comis niciodată, scrie stirileprotv.ro. Explicaţia este simplă: folosindu-se de datele pe care aceştia le-au pus pe Facebook, alte persoane, de cele mai multe ori tot conaţionali, le-au furat identitatea, scrie sursa.

Răzvan Toma, care trăieşte de peste 20 de ani în Spania, a mers să îşi schimbe permisul de şedere şi a fost la un pas să fie arestat, fiind acuzat că a săvârşit infracţiuni grave în Germania. De fapt, identitatea sa fusese furată dintr-o bază de date. ”Mi-au luat amprente, mi-au făcut fotografii, există posibilitatea să fi fost cineva infiltrat chiar la ei în baza de date şi să le ia”, a declarat Răzvan Toma.

Stirileprotv.ro scrie că Răzvan Toma nu este nici pe departe un caz singular. ”Hoţii fură identităţile oamenilor cu ajutorul Facebook-ului sau al altor reţele de socializare. Acolo găsesc date specifice: vârsta, locul şi data naşterii. Cu toate aceste informaţii pot face un document fals”, a declarat avocatul spaniol Alfredo Arrien.

Astfel, un român apare câştigător la loto deşi nu a jucat niciodată, dar apare şi cu datorii imense la fisc. Alţi români sunt urmăriţi de autorităţi pentru că nu au returnat nişte utilaje de construcţii, pe care de fapt nu le-au închiriat niciodată. Există şi cazuri în care românii aleg să îşi vândă datele personale, fără să se gândească la consecinţe. ”Vorbim deja de un fenomen. De obicei, cei care fură identitatea românilor sunt tot români, pentru că seamănă la fizionomie şi le e mai uşor să folosească un nume tot de român”, a declarat preşedintele Fadere, Daniel Tzecu.

 

sursa: gandul.info