Controversatul pachet de legi „Big Brother“ scoate la lumină o nouă metodă de monitorizare practicată de servicii. Pare incredibil, dar nu ascultarea telefoanelor ar trebui să ne îngrijoreze atât de mult, ci un obiect banal, care, probabil, se află chiar acum lângă dumneavoastră și culege informații. Este vorba de aparent nevinovatul repartitor montat pe calorifere.
Teracotele
Nu știm dacă are vreo legătură cu demisiile din SRI, dar un ofițer de informații în rezervă, fost angajat al unui serviciu care se ocupă de siguranța statului și a cărui identitate nu o putem dezvălui, a avut curajul de a ne vorbi despre un subiect practic necunoscut în România.
„Noi le numeam teracote, pentru că se montau pe calorifere. Puțină lume știe, dar ele tebuiau să intre în România mult mai devreme. Doar că cineva a intuit potențialul lor și a intrat pe fir. Există un departament special care urmărește tot ce intră pe piața noastră în domeniul electronicelor, a gadget-urilor, și intervine la nivel de componente. Sunt atât de buni, că nu se prinde nimeni că au umblat la ceva. Nu e vorba doar de telefoane. Procedura se numește altoire și e folosită de foarte multă vreme și la noi în țară. Cu prima firmă care a adus repartitoarele la noi știu că au fost presiuni mari, discuții, intervenții. Ăia nu înțelegeau de ce nu au voie să le monteze. A trebuit să se inventeze un organism care să le omologheze, chipurile. Așa că primele aparate montate pe calorifere erau deja altoite.“
Nu mai e nevoie de o armată de informatori, ca pe vremuri
Am fost curioși să aflăm cum funcționează reprartitorul-spion și cum transmite el și alte informații în afara consumului de căldură. Sursa noastră a evitat să intre în prea multe detalii tehnice. Pe unele a recunoscut că pur și simplu nu le cunoaște.
„Cei care le montau nu erau niciodată civili. Știți vreun caz în care asemenea aparat era pus de vreun vecin mai priceput, de vreun frate? Eu nu, și vă asigur că nici nu a existat. De ce credeți că sunt sigiliate și ți se spune răspicat că nu ai voie să umbli la ele? Dacă le deteriorezi, trebuie să chemi doar personalul firmei. Iar cel care vine e un operator de-al lor. Nici cei care îl trimit nu știu că el are o misiune mult mai importantă decât repararea unui simplu aparat de înregistrat cosnumul de căldură. Nici nu vă puteți imagina cât de inventivi sunt și câte le trec prin cap. Acum nu mai e nevoie de atâția informatori, ca pe vremuri. Ai o mână de băieți foarte inteligenți, într-o hală, și cu ei faci toată treaba.“
Aveți grijă cum vă amenjați locuința
„Unele au și cameră de filmat. Dar nu toate. Dacă vă întrebați ce rost ar avea, din moment ce caloriferul este, de obicei, în spatele unei perdele, aflați că s-au gândit și la asta. Cei care veneau să le monteze aveau întotdeauna două tipuri de repartitoare. În funcție de ce găseau la fața locului, puneau varianta audio sau varianta adio-video. De arătat, arată la fel. Dacă un calorifer nu era obturat de o perdea, draperie sau nu știu ce mobilier, atunci operatorul monta modelul full-options. Uitați-vă atent la un repartitor cu afișaj electronic dintr-o cameră unde caloriferul este pus la liber, fără nimic în față, și veți avea o surpriză. Dar, ce-i drept, cele mai multe sunt doar audio“, ne-a declarat sursa noastră, deși tot ce spunea părea decupat dintr-un film SF.
Cum să ne protejăm de ele
„Încercați să distrugeți repartitoarele și vedeți ce se întâmplă. Nimic, vă garantez eu. Vor veni să vă intimideze, să vă spună că trebuie să le plătiți, dar legal nu au ce să vă facă. Este greu să demonstrezi că aceste aparate conțin aparatură de întregistrare audio, chiar și video, dar și atunci când se va dovedi acest lucru, eu spun că va fi o revoluție în România. Până la urmă e ochestiune tehnică. Se poate lua piesă cu piesă și să se vadă la ce folosește fiecare. Sau puneți în fața lor o sursă de zgomot, ceva care bârâie. Oricum, mă aștept la o revoluție și după acest articol“, a încheiat ușor îngrijorat ofițerul în rezervă.
sursa: kmkz.ro
Comentariile sunt închise.