Declaratiile din ultimile zile ar trebui sa il determine pe Victor Ponta sa renunte nu doar la titlul de doctor in drept, ci si la diploma de absolvent al facultatii de profil, pentru ca e limpede ca nu cunoaste nici Constitutia, nici principiul elementar conform caruia intr-un stat de drept o lege in vigoare trebuie respectata, nu incalcata.

Prima declaratie care mi-a ridicat semne de intrebare s-a referit la tensiunile aparute intre Curtea Constitutionala si SRI dupa ce o lege din categoria „Big Brother” a fost declarata pentru a patra oara neconstitutionala.

Intrebat la B1 TV care e punctul sau de vedere, Victor Ponta a raspuns: „Nu as vrea sa uzurp vreo atributie a presedintelui. Medierea intre puterile statului este o atributie exclusiva a presedintelui”.

De cand serviciile secrete reprezinta o „putere a statului” in Romania? Conform Constitutiei, cele trei puteri sunt „legislativa, executiva si judecatoreasca”.

Totodata, Constitutia prevede ca „presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”. Ce e de mediat atunci cand Curtea Constitutionala verifica daca o lege aprobata de Parlament e sau nu constitutionala? Ce ar putea sa le spuna presedintele Iohannis judecatorilor de la CCR: „Inchideti ochii!”, „Faceti-va ca nu pricepeti!” sau „Mai lasati de la voi”?

Constitutia a fost aprobata prin referendum de catre cetatenii acestei tari, iar daca o lege votata de Parlament e proasta, ea trebuie refacuta in acord cu prevederile legii fundamentale si, desigur, cu interesul national, dar atat.

Presedintele Romaniei nu are de ce sa puna presiune pe Curtea Constitutionala, iar aceasta solicitare venita din partea unui premier (care a fost si candidat la presedintie!) demonstreaza ca persoana in cauza nu intelege regulile dupa care functioneaza un stat democratic.

Unde-i lege e si tocmeala. Pentru Victor Ponta

Si mai absurde sunt scuzele invocate de Victor Ponta pentru nerespectarea legii administratiei locale si a legii privind alegerile parlamentare. Situatia este simpla. Mai multi primari, presedinti de consilii judetene si chiar si parlamentari si-au pierdut, din diverse motive, mandatele. Conform legislatiei in vigoare, Guvernul este obligat sa organizeze alegeri partiale in cazurile respective in cel mult 90 de zile si sa anunte data alegerilor cu circa o luna inainte.

E simplu, nu? E simplu pentru oricine, nu si pentru premierul Victor Ponta, care refuza sistematic sa aplice legea, motiv pentru care PNL l-a amenintat ca il da in judecata.

Ce motive a invocat seful Guvernului pentru a nu organiza alegerile partiale? Ca nu doreste ca societatea sa aiba parte de o „campanie electorala neintrerupta”, ca nu stie „pe ce sistem de vot” trebuie organizate aceste alegeri partiale, pe cel actual sau pe cel viitor, despre care se discuta acum la Parlament (?!?!) sau ca mai e doar un an pana cand vin alegerile la termen, asa ca n-ar trebui sa mai cheltuim banii inutil.

„Aici e vorba de un principiu – daca facem alegeri in fiecare saptamana (…) Poate reusim sa schimbam legea si facem alegeri partiale pentru un mandat de 4 ani si atunci la anul nu mai organizam alegeri. Sa tinem tot timpul tara in alegeri? De muncit cand mai muncim daca stam tot timpul in alegeri?”, a argumentat Victor Ponta, luni.

Domnule premier, cadrul legal este foarte clar si obligatoriu, il stie oricine citeste legile cu bunacredinta, iar democratia costa.

Ce vina au alegatorii clujeni, pedepsiti de Guvernul Ponta sa n-aiba presedinte de Consiliu Judetean, ca Horia Uioreanu a fost arestat preventiv de DNA pentru acuzatii de coruptie si si-a pierdut, astfel, mandatul?

Ce vina au alegatorii din comunitatea italiana ca deputatul Mircea Grosaru a incetat din viata, lasandu-i fara reprezentare in Parlament?

Nu este pentru prima oara cand Victor Ponta dovedeste ca e paralel cu legislatia, daca e sa ne gandim doar la ordonanta privind migratia alesilor locali, respinsa de CCR ca neconstitutionala, sau la cea prin care o persoana poate renunta la titlul de doctor, unica in lume.

Sa fii absolvent al Facultatii de Drept, doctor in drept, deputat la al treilea mandat, premier, lider de partid si candidat la presedintie, si sa nu cunosti asemenea lucruri elementare, asta chiar este aberant.

sursa ziare.com

Comentariile sunt închise.