Marea Britanie a folosit aproximativ un milion de cai in timpul Primului Razboi Mondial, insa povestea unuia dintre ei se remarca in mod deosebit.

Este vorba despre Sikh, un armasar ce i-a apartinut loconentului A.C. Vicary, despre care Daily Mail scrie ca a salvat mii de soldati de la foamete cu ajutorul proviziilor ce le transporta.

Povestea lui Sikh a fost descoperita intamplator de Chris Chatterton, un angajat al Muzeului Militar din Gloucherstershire, care isi doreste ridicarea unei statui pentru a onora trecutul calului.

„Am citit o carte despre Glosters in care am gasit o mentiune despre Sikh. Am facut niste sapaturi si am gasit o poveste remarcabila. Sikh era vazut de multi soldati din batalion ca un semn de noroc. Ar fi grozav sa facem o statuie pentru Sikh. Vom face cu siguranta ceva la muzeu pentru a comemora trecutul calului”, a spus Chris Chatterton.

Calul a evitat focuri de artilerie si grenade si si-a servit cu loialitate camarazii de razboi, noteaza sursa citata.

Avandu-l alaturi pe locotenentul Vicary, Sikh a ajuns sa lupte in prima linie de razboi, iar in 1918 a facut un drum din Rusia pana in Marea Britanie.

De asemenea, Sikh mai are la activ o calatorie cu vaporul de opt saptamani din China pana in Europa. Desi soldatii nu puteau dormi pe ponton din cauza conditiilor vitrege, Sikh a fost amplasat in aceasta zona, intr-un grajd improvizat format dintr-o cutie deschisa.

In cele opt saptamani, Sikh a putut iesi din cutie doar ocazional, cand vaporul facea o escala.

Sikh a incheiat razboiul ca locotenent-colonel, avand o cruce militara si doua distinctii pentru modul in care si-a servit patria. Calul a fost pensionat dupa revenirea in tara si a murit la locuinta locotenentului Vicary.

Din cei aproximativ un milion de cai trimisi pe frontul de Vest in Primul Razboi Mondial, doar 67 de mii au revenit acasa.

 

sursa ziare.com