Azi, trei bombe media ne-au trezit din moleşeala de după Sărbători. Semn că anul politic fierbinte abia acum începe!
1. Urmărirea penală a lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, fost pesedist de marcă, de la Revoluţie încoace
2. Clasarea Dosarului „Flota” şi scoaterea lui Traian Băsescu din orice culpă, spre disperarea duşmanilor săi care au folosit acest caz pentru a trage din toate poziţiile în fostul preşedinte
3. Mărturia fostului ministru PDL al Comunicaţiilor Gabriel Sandu despre şpăgile date în partid (personal, lui Emil Boc!) şi în campania prezidenţială a lui Traian Băsescu din 2009
Ce ne spun, la prima vedere, toate aceste scandaluri politico-mediatico-judiciare? Păi, pentru a răspunde cât de cât plauzibil la aceastră întrebare, trebuie să vedem cine pierde cel mai mult. Şi cine? Simplu: Traian Băsescu şi PDL.
Cea mai importantă este mărturia lui Gabriel Sandu (singurul ministru aflat până azi în arest în dosarul Microsoft) le explodează în faţă la modul distrugător lui Traian Băsescu şi celor care i-au fost alături în vremurile sale de glorie – liderii ex-PDL-ului. Dezvăluirea că nişte milioane de euro din şpăgile Microsoft au ajuns la campania electorală a lui Traian Băsescu din 2009 este cu adevărat o lovitură, cel puţin de imagine, de moment. Rămâne, sigur, ca ea să fie confirmată de o sentinţă în justiţie, până atunci este doar o simplă declaraţie, iar cei vizaţi sunt beneficiarii prezumţiei de nevinovăţie.
Dar chiar şi în aceste condiţii, vă daţi seama ce ar putea urma? Foarte probabil ca personajele-cheie vizate de mărturia ex-ministrului Sandu să facă potecă la DNA, în perioada următoare. Şi cine sunt ele? Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Elena Udrea şi chiar Traian Băsescu! Primii – ca administratori ai banilor de campaniei din 2009, fostul preşedinte – ca beneficiar al contribuţiilor de campanie. N-ar fi nicio surpriză să-i vedem chemaţi la audieri, după mărturia fostului ministru al Comunicaţiilor. Ce va fi va fi, dar până ca justiţia să se pronunţe dacă e cineva vinovat, ei vor suferi enorm la imagine.
Interesant e că Gabriel Sandu face aceste declaraţii – despre bani din şpăgi politice dirijaţi către fostul PDL – abia după ce Băsescu a părăsit funcţia de preşedinte. Înainte, intervievat de Rareş Bogdan, la Realitatea TV, Sandu declarase taman pe dos: că n-a luat niciun ban, nicio şpagă, ca atare n-avea ce să dea la partid! Acum însă, s-a sucit. Sau s-a gândit mai bine? Ori, abia acum spune adevărul? Nu ştim. Ce ştim e că a făcut o piruetă spectaculoasă şi nu vom afla probabil prea curând motivele.
Dar putem să ne uităm la semne. Iar semnele spun că, dacă Sandu dirijează scandalul Microsoft către PDL şi Traian Băsescu, ceva s-a întâmplat între timp! Ce? Intrăm pe terenul speculaţiilor. Poate că o grupare din serviciile secrete s-a hotărât să scoată la suprafaţă ce nu putea pe vremea mandatului lui Băsescu. Nu putea pentru că nu avea, concret, cu ce; nu existau probe care să incrimineze spusele lui Sandu. Da, dar poate exista un sâmbure de adevăr care n-a ajuns mai devreme pe mâna DNA din cauză că acel grup din servicii a preferat să aştepte venirea noului preşedinte, pentru a da „verde” informaţiilor. Să spunem că „acum a venit momentul”. Şi nu este exclus ca, pentru a câştiga încrederea lui Klaus Iohannis, acea grupare din SRI care vrea să controleze cu mână forte Serviciul să-i fi oferit „pe tavă” noului preşedinte capului fostului preşedinte. „Uite, asta ştiam despre ei, dar n-aveam cum atunci să le dăm drumul – ei erau la butoane, era riscant, am preferat să aşteptăm”.
Repet, o astfel de posibilitate „ţine” doar dacă stă pe un suport solid – acela că chiar au fost dirijaţi bani din şpăgi tip Microsoft către PDL şi către campania lui Traian Băsescu. Şi nu ar fi nicio surpriză, nu-i aşa? De ce n-ar fi folosit şi PDL „reţetele” şpăgii patentate de PSD?
Revenim. În termeni de servicii, o astfel de mişcare de strategie – în care soldaţii îşi devorează generalul -,e din filmul „serviciile îşi caută un nou stăpân”. Poate fi Iohannis momit cu aşa ceva? Nu ştim nici asta.
Să mai adăugăm totuşi un episod important care ne mai poate lumina puţin. E vorba despre micul conflict dintre fostul preşedinte şi serviciile secrete, din campania electorală. Atunci, Traian Băsescu a fost supărat foc vorbind despre implicarea unor oameni din servicii în urmărirea cuplului Elena Udrea-Alina Bica, la Paris. „I-am atenţionat să nu facă asta”, a spus Băsescu. A fost semnul unei rupturi între servicii şi preşedinte.
Se prea poate ca, acum, serviciile să-i plătească o poliţă lui Traian Băsescu pentru acel episod care a lovit în imaginea SIE sau a SRI. La modul, „ştii bine, noi am fost cu tine soldaţi credincioşi, iar tu ne-ai pus la zid de dragul favoritei tale?”. Iată o explicaţie pentru „sucirea” lui Gabriel Sandu şi pentru mărturia sa care loveşte în foştii lideri ai PDL şi în Traian Băsescu. Poate că acuzaţiile lui Sandu nu vor duce la condamnări – nefiind susţinute şi de alte probe -, dar sunt în măsură să-l pună la punct pe Băsescu şi pe foştii săi colaboratori. Ele pot fi, de moment, doar o palmă zdravănă dată de servicii lui Băsescu. Un fel de atac preventiv, la modul, ai grijă, stai cuminte în banca ta, nu deranja mecanismul pe care tu însuţi l-ai uns, lasă-ne să ne facem meseria aşa cum ştim noi, căci altfel uite ce putem face! Este, până la urmă, un joc de-a şoarecele şi pisica în măsură să-l ţină în şah pe Traian Băsescu. Să nu-i permită să reintre în politica mare şi să facă iarăşi jocurile, până când nu se vor fi vindecat rănile recente. Plastic spus, o astfel de strategie – dacă ea există – are darul de a-l pune pe Traian Băsescu cu botul pe labe. Cel puţin pe termen scurt şi mediu. Până când va fi mai clar dacă poate juca un rol greu, sau nu.
Însă dincolo de asta, ar trebui să conteze altceva, din perspectiva cetăţeanului simplu – dacă, într-adevăr, milioanele de euro din şpăgi Microsoft au curs şi înspre PDL. Asta e mai important decât orice să aflăm! Şi doar justiţia ne va spune adevărul. Deocamdată, rămân efectele de imagine. Iar principala concluzie e simplă: nu doar PSD, ci şi PDL poate fi ştampilat drept partid corupt. Foarte corupt! Până când judecătorii vor da un verdict…
sursa paginadepolitica.ro