O delegație europeană a fost prezentă marți pe Aeroportul Chișinău pentru a discuta cu reprezentanții celor trei formațiuni politice. Din această delegație au făcut parte președintele partidului paneuropean Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Graham Watson, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok, vicepreședintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din PE, Knut Fleckenstein, precum și șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a menționat faptul că oficialii europeni au susținut ideea privind numirea unui expert străin în funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Printre numele vizate se numără și cel al românului Daniel Morar, fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, anunță portalul Agora din Republica Moldova. Valeriu Munteanu, vicepreședinte al PL, a spus că nu exclude o asemenea versiune. “Formula convenită cu partenerii europeni implică selectarea unui procuror din afara Republicii Moldova, căruia îi va fi acordată cetățenia moldovenească, pentru a se plia legislației. Nu excludem ca Daniel Morar să fie candidatul. Dar poate fi și cineva din Germania sau Danemarca, important să fie un specialist care a demonstrat performanță în acest domeniu și sugerează încredere în Republica Moldova, dar și la Bruxelles”, a declarat Munteanu.

Cine este Daniel Morar?

Născut la 15 august 1966 în Luduș (Mureș), Morar a lucrat ca procuror stagiar la Procuratura Locală Târgu-Mureș (1990-1992). În anul 1992 a fost repartizat ca procuror la Procuratura Locală din Cluj-Napoca, unde a rămas până în 1994. A îndeplinit apoi funcțiile de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj (1994-1997), procuror delegat (mai – noiembrie 1997) și procuror (1997-1998) la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În perioada 1999 – 2002, Morar a îndeplinit funcția de procuror-șef la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, fiind delegat pentru o perioadă și la Secția anticorupție, urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. Între 2002 și 2005, Morar a continuat să lucreze ca procuror la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, iar între 2005 și 2013 a fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. În martie 2013, Daniel Morar a fost numit de către președintele Traian Băsescu judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de nouă ani.

sursa: paginaeuropeana.ro

Comentariile sunt închise.