Ori de câte ori a avut ocazia, Dan Voiculescu s-a erijat într-unul dintre cei mai mari critici ai statului. Fie că venea vorba de nivelul de trai, de mediul de afaceri sau de taxele și impozitele pe care le avea de plătit chiar imperiul pe care îl controla, mogulul de la Antene declara ferm că nu a făcut afaceri cu „Statul-tâlhar”. În spatele imaginii de afacerist corect și de critic al Puterii și al Statului, au stat mereu contracte ale firmelor controlate de familia Voiculescu, care au prosperat tocmai prin înțelegeri încheiate cu instituțiile „Statului- tâlhar”. Dincolo de afacerile media, din agricultură, comerț exterior sau imobiliare, afacerile cu energie au fost unul dintre principalele mijloace prin care firmele lui Voiculescu au încărcat saci cu bani, doar prin plimbarea și semnarea unor hârtii, relatează în exclusivitate EVZ.
Business-ul Metrorex
O afacere emblematică prin care Grivco, firma lui Voiculescu, a câștigat multe milioane de euro, a fost cea prin care a livrat curent electric la metrou.
În iulie 2003, în plin mandat al Guvernului Năstase, s-a luat decizia ca Metrorex să găsească o soluție mai ieftină de furnizare a curentului electric decât cea tradițională, adică Electrica SA, în contextul liberalizării pieței de furnizare a energiei electrice.
Unicul acționar al Metrorex fiind statul, prin intermediul Ministerului Transporturilor, varianta cea mai la îndemână era, fără îndoială, cea a cumpărării de curent electric ieftin. Aceasta avea cele mai mici costuri de producție și putea livra curent la cele mai mici prețuri, undeva între 22 și 25 de dolari/ MWh. O altă variantă, mai puțin bună decât prima, era Termoelectrica, de unde prețul putea fi negociat fără probleme între 35 și 38 de USD/MWh.
Guvernul sau orice altă autoritate care, prin definiție, are drept interes declarat bunăstarea cetățeanului plătitor de impozite o constituia, neîndoielnic, cumpărarea de curent de la Hidroelectrica, aceasta având cele mai mici prețuri și costuri de producție. Adresa trimisă de conducerea Metrorex către Hidroelectrica a rămas însă fără răspuns, nefiind probabil „momentul politic” potrivit.
„Soluția” Grivco
Misterul inerției autorităților a fost deconspirat abia la licitația din 2003, pe care a organizat-o Metrorex pentru achiziția de energie electrică. Grivco, firma condusă de Dan Voiculescu, partenerul de guvernare al lui Adrian Năstase, a depus singura ofertă de vânzare de energie electrică, deși documentația fusese cumpărată și de o companie de stat – Electrocentrale Turceni. Prețul a fost mai piperat ca niciodată, peste 55,2 dolari/MWh, mai mult decât dublu față de curentul de la Hidroelectrica.
Energie scumpă pentru Metrou, profifi turi grase pentru Grivco
Ce a urmat a fost o schemă-școa l ă pen tru băieții deștepți, doar niște „țânci” la acea vreme. Fără să facă aproape niciun efort, doar prin semnarea unor contracte și plimbatul facturilor de colo- colo, societatea Grivco a reușit să pună mâna pe găina cu ouă de aur. „Evenimentul zilei” vă prezintă schema dar și dovezile afacerii din care Grivco a câștigat multe milioane de euro. Am stabilit deja că producătorii români de energie nu aveau energie pentru Metrorex, nici Hidroelectrica, nici măcar Termoelectrica. Ca atare, compania de stat Metrorex „nu a mai avut de ales” și a cumpărat energie scumpă de la firma lui Voiculescu, nimeni altul decât aliatul guvernării Năstase.
Filiera bulgară
Pe 25 august 2003, Grivco a semnat contractul prin care vindea energie Metrorex la prețul exorbitant de 55,24 USD/ MWh.
Având în buzunar desfacerea, Grivco a semnat, chiar a doua zi, un contract de import de energie de la compania bulgară de stat NEK (Natsionalna Electricheska Kompania). Prețul de cumpărare a fost ținut secret, dar EVZ a aflat că acesta ar fi fost sub 35 USD/MWh. „La acea dată, compania din Bulgaria pierduse un contract mare de export de energie în Turcia. Erau disperați să vândă curentul produs și îl tranzacționau foarte ieftin”, ne-au declarat surse din domeniul energiei.
Adaos de peste 50%
Diferența de preț a asigurat profituri uriașe, de ordinul milioanelor de euro, pentru compania controlată de Voiculescu, care o dată ce a mai semnat alte două contracte, tot cu societăți de stat, nu a mai avut nimic mai important de făcut decât să factureze și să sărbătorească creșterea averii din conturile în dolari și în euro.
Contractele la care facem referire sunt cele cu Transelectrica și cu Electrica. Primul, cel cu Transelectrica, a fost semnat pe 10 septembrie 2003, pentru trasportul energiei de la granița româno-bulgară până la nodurile rețelei de transport în rețeaua de distribuție din Sistemul Energetic Național. Celălalt contract, pentru transportul și livrarea energiei la instalațiile Metrorex, a fost semnat între două societăți de stat – Electrica și Metrorex, ultima reprezentată de Grivco
Profituri de milioane
În perioada 2003-2006, Grivco a vândut către Metrorex 420.000 de MWh, pentru care a încasat peste 8,8 milioane de dolari și 11,3 milioane de euro. La un adaos de peste 50%, cât este diferența dintre prețul la care a cumpărat energia de la bulgari și cel la care a vândut-o metroului, putem concluziona că firma magnatului Dan Voiculescu a câștigat milioane de euro din vânzarea de energie scumpă către societățile de stat.
Contractul nesimțit de la Rovinari
În urmă cu mai bine de șapte ani, în plin scandal al „băieţilor deştepţi”, presa a dezvăluit un alt exemplu care proba că Grivco SA, firma în care Dan Voiculescu deţinea 76,5% (până pe 1 iunie 2006, când a cedat acţiunile către cele două fiice ale sale), a făcut parte din grupul restrâns al afaceriștilor din domeniul energiei. Pe atunci erau „la modă” contractele atribuite prin încredințare directă, adică prin negocieri bilaterale.
La fel ca și în cazul Metrorex, contractul încheiat de Grivco cu Complexul Energetic Rovinari SA conține clauze care avantajau net firma mogulului. „Contractul dintre Complexul energetic Rovinari și Grivco SA are clauze care îl avantajează exclusiv pe cumpărător, iar unele dintre acestea sunt de-a dreptul nesimțite, cum vă place Dvs., presa, să spuneți”, ne-au mărturisit specialiști în domeniul energetic.
Principalul argument invocat de aceștia este clauza prin care Grivco cumpăra doar energie produsă în timpul săptămânii, de luni până vineri, de la ora 07.00 până la 23.00, când cererea de energie, dar și prețurile, sunt mai mari.
A cumpărat „energia de zi”
Firma lui Voiculescu a fost „scutită”, prin contract, să cumpere energia produsă noaptea sau la sfârşit de săptămână, energie care nu era „cerută” de consumatori şi era, în consecință, mult mai greu de vândut.
La fel ca la Metrorex, Grivco a câștigat milioane de euro din simpla manipulare a unor hârtii – a cumpărat energia „de zi” cu 1,19 milioane lei vechi/MWh, preț care era mai mic chiar și decât costul de producție, de 1,25 milioane lei vechi/MWh, după cum se menționa într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Economiei.
Agricultura, altă „vacă de muls”
EVZ a dezvăluit, în 2014, modul în care firmele din Grupul Voiculescu încasează milioane de euro din agricultură, majoritatea de pe urma contractelor încheiate cu instituții ale Statului sau cu Academia Română. Unul dintre acestea, 2.000 de hectare de teren arabil de cea mai bună calitate, primit în 2007 de imperiul Grivco de la Academia Română, produce, anual, peste două milioane de euro. La acesta se adaugă un teren de 2.600 ha în Giurgiu, 92 de ha în Mureș (contract cu ADS) și 117 ha în Constanța, închiriat tot de la Academie.
sursa evz.ro
Comentariile sunt închise.