Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat, miercuri, ca vrea ca reesalonarea creditelor – masura cunoscuta in presa sub numele de „electorata” – sa fie aplicata incepand cu 1 martie 2015.

„Putem flexibiliza foarte mult prevederile, astfel ca ar putea intra in aplicare incepand cu 1 martie anul acesta, iar cei care aplica la rescadentare sa poata intra in program inca din primul trimestru al anului”, a explicat Darius Valcov, la iesirea de la audierile care au loc in Comisia Buget-Finante a Camerei Deputatilor.

In forma sa initiala, „electorata” a fost aprobata de Guvern anul trecut, insa ea nu a prezentat interes pana acum pentru institutiile creditoare. Acum Executivul vrea sa schimbe anumite prevederi, pentru a-i putea ajuta pe cei cu credite in franci, sperand ca, in acest mod, bancile sa fie tentate sa o adopte.

Valcov a punctat faptul ca, asa cum este redactata in prezent, masura este valabila pentru debitorii care au un salariu brut de 2.200 de lei. Luand in considerare acest plafon, s-ar incadra 51% din romanii cu credite in franci.

Ridicand acest plafon la 3.000 de lei, asa cum propune Guvernul, cam 77% dintre cei cu imprumuturi in moneda elvetiana vor fi eligibili.

Valcov a mentionat ca masura trebuie sa vina in completarea programelor individuale ale bancilor si a precizat ca Banca Nationala a Romaniei trebuie sa intervina si sa medieze discutiile dintre clienti si institutiile financiare.

„Am vorbit aseara, inclusiv cu Asociatia Romana a Bancilor, si am identificat motivele pentru care reesalonarea a fost blocata: sunt unele motive de ordin mediatic, dar si de ordin tehnic, insa speram sa deblocam obstacolele”, a punctat ministrul.

Valcov a explicat faptul ca reesalonarea creditelor pe doi ani presupune o scadere a ratei cu maximum 240 de lei pe luna, in functie de venitul clientului.

In alta ordine de idei, ministrul sustine ca bancile isi asuma o parte din pierderi prin programele deja anuntate.

„In momentul in care se face conversia si se propune un discount sau se coboara rata dobanzii, acest lucru inseamna o impartire a acestor costuri. Volksbank a propus un discount si are in portofoliu 42% din creditele in franci”, a amintit ministrul.

Valcov a mai spus ca impactul crizei francului e estimat la 2 miliarde de euro.

Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor se reuneste, miercuri, pentru a discuta despre solutiile pentru romanii cu credite in franci, afectati de aprecierea cu peste 15% a monedei elvetiene.

De asemenea, miercuri, joi si vineri, au loc discutii in cadrul Comisiei Juridice despre legea falimentului personal.

Ce banci au propus programe individuale pentru romanii cu credite in franci

Pana acum, trei banci au prezentat programe de sprijin pentru romanii cu credite in franci.

Raiffeisen Bank a anuntat, miercuri, ca reduce dobanda pentru clientii sai care au imprumuturi in moneda elvetiana.

„Am hotarat sa scadem dobanda la aceste credite acum, desi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare sa nu fie atat de afectat de majorarea cursului CHF. Este inca o modalitate a noastra de a sustine clientii in aceasta perioada dificila.

Cea mai eficienta modalitate de a sprijini clientii care au dificultati de plata a ratelor ramane insa restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, inca din 2009”, a spus Vladimir Kalinov, vicepresedinte Retail Banking, Raiffeisen Bank, potrivit unui comunicat al bancii.

Raiffeisen Bank are aproximativ 8.800 de clienti cu credite in franci elvetieni, acestea fiind garantate cu proprietati imobiliare.

Pe de alta parte, Volksbank a anuntat, luni, ca va ingheta cursul la care va fi platita rata la creditele in franci elvetieni la cotatia inregistrata la finalul anului trecut. Masura va fi valabila trei luni.

Astfel, intre 20 ianuarie 2015 si 17 aprilie 2015, va fi luata in calcul o singura cotatie, de 3,8035 lei/unitate (valabila la data de 31 decembrie 2014 in unitatile Volksbank), pentru platile urmatoarelor 3 rate lunare datorate de clienti.

Cursul oferit de Volksbank Romania este cu 17,5% mai mic decat cel anuntat de BNR, luni, 19 ianuarie 2015, de 4,4716 lei/unitate.

Saptamana trecuta, si OTP Bank a anuntat ca, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, va oferi o reducere temporara cu pana la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in franci cu dobȃnda variabila, tot pentru o perioada de trei luni.

sursa ziare.com

Comentariile sunt închise.