După episodul „Nemernicilor cu epoleți” de la Bistrița, prezentat pe larg de EVZ în săptămânile trecute, ieri, șefii poliției din Timiș au fost puși sub acuzare de DNA. Ancheta de la Timișoara este una fără precedent. Nu mai puțin de 50 de polițiști și 39 de civili sunt cercetați într-o mega-anchetă. Șeful și adjunctul IPJ Timiș au fost reținuți, aseară, pentru 24 de ore, sub acuzația de abuz în serviciu.

Caracatița corupților începe chiar la vârful IPJ Timiș, comisarul șef Sorin Muntean, comandantul, fiind acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență. Aceleași capete de acuzare sunt reținute și în cazul adjunctului său, comisarul șef Florin Bolbos. Șeful Poliției Rutiere din Timiș, comisarul -șef Marcel Crăciunescu, este acuzat și de luare de mită.

Amic cu șeful județului

Comisarul șef Marcel Crăciunescu (48 de ani) este un om avut, are o vilă în Amstetten (Austria), o vilă la ieșirea din Timișoara, trei mașini (două fiind Ford și a treia un Mercedes). El este prieten la cataramă cu președintele Consiliului Județean Timiș, PSD-istul Titu Bojin, pe care-l „servește” la nevoie și cu care petrece concediile uneori.

Soția sa, Gabriela, este implicată în politică, ca președinte al organizației de femei a PSD, fiind cunoscută drept unul dintre oamenii de încredere ai lui Bojin.

Femeia de afaceri deține, de anul trecut, patru chioșcuri de alimentație publică deschise în incinta unor școli, locații pe care le-a obținut anul trecut, în baza acelorași bune relații, fără licitație.

Crăciunescu a fost numit în funcție în 2012. Imediat și-a impus propriile reguli: nimeni nu mai înainta în grad fără să dea șpagă. „Se vehiculează mii de euro cerute de Marcel Crăciunescu de la ofițerii din subordine pentru a-i menține în posturi. El și-a făcut echipă la Poliția Rutieră din oameni despre care nu există informații că ar fi corecți”, a declarat liderul de sindicat al polițiștilor, Doinel Malcoci.

Surse apropiate anchetei DNA au confirmat, pentru EVZ, mercurialul șpăgilor: pentru ca un inspector să fie avansat inspector principal, șpaga era în jur de 1.000 de euro, pentru avansare la subcomisar, șpaga era de 3.000 de euro, iar valoarea creștea pentru funcția de comisar-șef.

„Banii se dădeau pentru înaintare în grad înainte de termen, sau pentru a fi primiți în Poliția Rutieră, de la alte servicii. Rutiera e cel mai căutat serviciu, vorbinduse că oricine lucrează aici își face vilă”, spun sursele noastre.

Accepta și mită în bunuri

Pe lângă bani, se spune că șeful Crăciunescu accepta și contravaloarea lor în bunuri. A primit de la un agent patru anvelope, pentru a fi transferat de la Ordine Publică la Serviciul Poliției Rutiere, iar pentru o avansare la excepțional a unui alt subaltern a cerut patru jante pentru Mercedesul său.

Polițistul este acuzat că a primit de la alte persoane o ușă de garaj și plasme pentru birou și vile. Sursele noastre spun că „fiind avansat politic și susținut de liderul CJ Timiș, Crăciunescu se simțea în siguranță să acționeze”.

„Cadou de nuntă” de 39.000 de euro

Comisarul șef Florin Bolbos (foto), adjunct al șefului IPJ Timiș, este la Ordine Publică din 2010 și are numai două terenuri agricole, de 11 hectare, plus 2 hectare de pădure, la Bencecu de Sus și la Cireșu. Ani întregi a fost șeful Poliției Rutiere Timiș. El are 41 de ani și este proaspăt însurat. Potrivit declarației de avere, Bolbos mai deține un apartament în Timișoara, cumpărat după căsătorie, de 82 de metri pătrați, la care se adaugă două case, la țară. Conduce un Audi A6. În contul curent are aproape 22.000 de lei, la care se adaugă două depozite bancare în valoare de peste 46.000 de lei și 39.500 de euro, bani pe care i-a primit cadou de nuntă, în 2013. Bolbos este acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu, fiind descoperite de anchetatori zeci de intervenții ale acestuia la subalterni, în cazul unor persoane care au fost prinse de radar rulând cu viteză excesivă, sau care nu au respectat regulile de circulație.

Orașul fără amenzi

O parte a anchetei DNA, privește fapte de corupție făcute de primarul orașului recaș, Teodor Pavel (foto – PSD). Prin intermediul afaceristului Gelu Milutinovici, edilul intervenea la șefii IPJ Timiș pentru ca polițiștii din Recaș să nu sancționeze mai multe persoane din anturajul său.

Exemple: Anita Talpeș- – şefa de campanie a primarului, care deţine două magazine în centrul localităţii Recaş, dar şi un magazin la Cramele Recaş – sancţionată contravenţional la data de 21 octombrie 2014 pentru faptul că maşina pe care o conducea nu avea asigurare şi nici verificare tehnică la zi; Crăciunescu Raul Arminiu – sancţiuni la regimul rutier în data de 26.03.2013 şi 13.06.2014; Antonescu Mircea Cosmin – sancţionat pentru faptul că poliţa RCA era expirată; Ciobanu Ioan – sancţionat contravenţional pentru lipsă ITP etc.

Făcea orice pentru voturi

Potrivit DNA, primarul Pavel a reușit să interzică unor polițiști să efectueze controale rutiere pe străzile din Recaș. Motivul: Pavel nu dorea să mai fie sancţionaţi cetăţenii mai ales în perioada campaniei electorale prezidenţiale, deoarece voia să câştige cu 51%. Primarul a intervenit la superiorii polițiștilor, dar a făcut apel și la colegi ai săi din PSD, solicitându- le acestora să crească presiunea asupra comenzii IPJ Timiş.

Mascații, aduși de la București

Ancheta în acest dosar a început în urmă cu șase luni. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise de polițiști în perioada 2013 – 2014. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Mascații au fost aduși special de la București în acest caz, pentru a se evita eventuale scurgeri de informații.

Au mușamalizat accidentul lui Bojin, care circula pe contrasens pe autostradă

Potrivit unor surse judiciare, Crăciunescu a intervenit în vara anului trecut la Poliția Autostrăzi pentru a mușamaliza accidentul comis de prietenul și susținătorul său, Titu Bojin (PSD), șeful CJ Timiș. Politicianul rula pe contrasens pe autostradă, între Dumbrava și Lugoj, și a lovit în plin o altă mașină care circula regulamentar. Mușamalizarea a fost la îndemâna polițiștilor, pentru că victima, o femeie speriată de cele întâmplate, a reținut doar că a fost lovită de „o mașină neagră”, fără să-și amintească numărul de înmatriculare. Polițiștii i-au recomandat să-i mulțumească lui Dumnezeu că a scăpat cu viață și au clasat dosarul.

Intervențiile

„Pentru cei care cred că pot fi schimbat sau pensionat, vă anunț, încă de pe acum, că mandatul meu va fi cel puțin la fel de lung ca și mandatul președintelui Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin. Din informațiile pe care le am, domnul Bojin va mai merge pentru încă un mandat de patru ani. Când o să mă satur de țara asta, o să mă retrag în Austria unde, împreună cu soția, dețin o casă” – acesta a fost, în linii mari, discursul lui Crăciunescu la învestire.

Inter venția în favoarea lui Bojin, în urma accidentului de pe autostradă, s-ar fi făcut cu sprijinul șefului IPJ Timiș, Sorin Muntean (foto), numit și el în funcție, în 2012, tot ca urmare a prieteniei cu Bojin. Muntean este acuzat în dosarul DNA de abuz în serviciu și trafic de influență după ce a dat curs și unei solicitări venite pe linie de partid. Edilul Pavel Teodor, din Recaș (PSD) le-a cerut polițiștilor să nu mai aplice amenzi pe raza localității. Marian Temu, șeful Poliției Recaș (acuzat și el în dosarul de corupție instrumentat de DNA), ar fi îmbrățișat imediat ideea primarului. Unul dintre subalterni nu s-a conformat directivei, astfel că Temu a insistat pe lângă șeful IPJ Timiș, Sorin Muntean, obținând girul acestuia pentru mutarea disciplinară a polițistului în alt oraș.

Apropiat de PSD

Muntean are 45 de ani și, la capitolul avere, stă cel mai „prost” comparativ cu ceilalți doi comisari anchetați. El are doar o casă de 300 de metri pătrați construită în regie proprie, în 2007, un Opel Vectra și un împrumut bancar de aproape 66.700 de lei, pe care trebuie să-l ramburseze până în 2018.

Totuși, dată fiind apropierea politică de PSD, a obținut ca după alegeri, în 2013, soția sa să fie numită directoarea Școlii Generale nr. 19 din Timișoara. Imediat după numirea în funcție, aceasta a instituit „fondul clasei”, 50 de lei de copil, pe trimestru. În aceeași școală, nevasta șefului Poliției Rutiere Timiș, Gabriela Crăciunescu, a deschis anul trecut, fără licitație, unul din chioșcurile sale.

sursa evz.ro