În calitate de prim ministru al României, Victor Ponta a luat decizii care au favorizat coloșii economici Petrom și Rompetrol. Aceste decizii ridică mari semne de întrebare după ce, în trecut, firmele familiei Ponta au profitat exact de pe urma acestor companii petroliere.
Promisiunea lui Ponta din 2012: creșterea redevențelor
În urma semnării Cartei Albe a Bunei Guvernări cu România Curată în anul 2012, Victor Ponta susținea nu doar ridicarea la media europeană a redevențelor (taxelor de concesionare) aferente exploatării resurselor minerale, ci și crearea unui fond de investiții de tip norvegian în care veniturile din resurse naturale să fie investite pentru a finanța proiecte și pensii în viitor.
Resursele naturale energetice convenționale sunt în țara noastră proprietate publică, prin articolul Art. 136 din Constituție. Art. 135 afirmă obligația statului să asigure exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional. Legea Petrolului 238/2004 spune că operaţiunile petroliere se concesionează, în schimbul unei redevenţe petroliere către bugetul de stat, stabilită la o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase. Actualul nivel al redevențelor, stabilit pentru o perioadă de 10 ani, a expirat în decembrie 2014. În prezent, companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi.
La aceste cote, la bugetul statului se încasează anual circa un miliard de RON (aproape nimic în comparație cu profitul companiilor) din redevențe miniere și petroliere. În anul 2013 o companie ca Petrom a ajuns sa facă profit net de peste un milliard de euro. În 2014 au fost introduse taxa pe supraprofit și taxa pe stâlp, care au mai redus din acest profit, dar Petrom tot a contribuit cu 50% din profitul companiei mamă, OMV, din Austria. Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor, la finele anului 2014 s-a decis să se mai amâne cu un an renegocierea redevențelor, deci companiile au mai câștigat un an de redevențe mici.
Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, a precizat în 2014, că nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile.
Premierii României și Petrom
Strategia economică a Petrom, firma ajunsă la acest superprofit, trebuie să fi fost foarte bună. Dar indiferent care a fost ea, grupul OMV-Petrom a fost și atent în cultivarea relațiilor economice cu familiile a cel puțin trei politicieni cu potențial, foști și posibil viitori premieri ai României:
* Nicolae Văcăroiu, al cărui fiu, Mihai, a primit monopolul pe distribuția în rețeaua de benzinării PETROM a gumei de mestecat, țigărilor, dulciurilor și altor produse consumabile (vezi aici).
* Mihai Răzvan Ungureanu, prin soția lui, după cum au descoperit jurnaliștii RISE PROJECT (investigație nepreluată de presa centrală la acel moment, când MRU era șef SIE – aici). Dna Ungureanu a primit aproape o sută de mii de euro pentru serviciul de a fi făcut parte dintr-un consiliu consultativ al Petrom. Nici un alt membru al acelui consiliu nu a mai primit o asemenea sumă, și nu se știe ce anume a prestat dna Ungureanu, pe câte zile și la ce tarif, într-un an când lucra full time la spitalul Fundeni.
* Victor Ponta. Vom arăta cum.
Firma cumnatului lui Ponta, afaceri ”de milioane” cu Petrom
Relațiile lui Victor Ponta cu Petrom sunt vechi. El a fost și asociat și administrator al SIECO SRL, firmă care a derulat mai multe contracte cu PETROM. El a trebuit să părăsească SIECO SRL în 2002, când a fost numit Șeful Corpului de Control al Guvernului Năstase. Până atunci, Victor Ponta a fost concomitent procuror și administrator de firmă între 1998 și 2002 (în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, secția Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică, apoi ca și coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor, sau șef al corpului de control al premierului Năstase (numit pe 4 aprilie 2001). Dar firma de contabilitate a familiei premierului, EXFIN 2000 SRL, din acționariatul cărora fac parte mama lui Victor Ponta (Cornelia Naum) și sora lui Victor Ponta (Alexandra Herțanu) și unde lucrează fosta soție a lui Victor Ponta (Roxana Ponta), și-a stabilit punctul de lucru chiar în cadrul firmei SIECO SRL.
Relația a continuat printr-o firmă apropiată de partid, unde cumnatul lui Victor Ponta a devenit acționar. Este vorba de firma Grossmann Engineering Group, unde acționar majoritar a fost până acum câteva luni (mai 2014) Herțanu Iulian, cumnatul lui Victor Ponta, și care a derulat mai multe contracte cu compania Petrom de-a lungul vremii. Iulian Herțanu este căsătorit cu una dintre surorile lui Victor Ponta, Alexandra. El a intrat în acționariatul companiei Grossmann Engineering Group în 24 mai 2006, când a cumpărat 60% din firmă. Karl Reinhold Grossmann, cetățeanul german care din 2000 până în 2006 a fost asociat unic al Grossmann Engineering Group SRL, era deja prestator de servicii către Petrom și apropiat al cercurilor PSD. Împuternicitul său local era Drăgan Ilie Florin, acționar în alte firme, împreună cu cumnatul lui Victor Ponta în Cardinal Proiect SRL, alături de Aida Petronela Catană (o subordonată pe linie de CJ Teleorman a lui Liviu Dragnea, ulterior propulsată pe funcția de consilier personal al Ministrului Mediului Constantin Nemirschi- PSD) și de ex-deputatul PSD Mircea Drăghici (ex-președinte al TSD Argeș – aici) în SC European Project Consulting SRL, firmă care a lucrat îndeaproape cu Constantin Nicolescu, baronul PSD de Argeș. Din această colaborare fructuoasă, a rezultat un dosar penal complex deschis de DNA (vezi aici).
Grossmann Engineering Group SRL a fost “construction/designer/supplier” pentru OMV Petrom SA începând cu 27.08.2005, iar respectivul rol, de furnizor al Petrom, era încă în vigoare cu certitudine încă la 31 decembrie 2009. Din același document al Petrom, aflăm că după desprinderea din OMV Petrom SA a companiei SC OMV Petrom Marketing SRL, o parte din lucrările Grossmann urmau să fie transferate către noua societate a grupului OMV. În 2011 Grossmann a avut contracte în valoare de 1 milion de euro cu compania Petrom. Pe datele noastre o treime din încasările firmei de construcții a cumnatului lui Ponta au venit în acel an de la Petrom. Precizăm că, conform surselor România Curată, relațiile contractuale Petrom-Grossmann Engineering Group au continuat inclusiv în 2012, în perioada când Victor Ponta devenise premierul României.
Nu doar că familia Ponta avea astfel un partener de afaceri profitabil în Petrom, dar Victor Ponta l-a numit ca șef al Departamentului pentru Energie din Guvernul Ponta pe Răzvan Nicolescu, directorul de Afaceri Publice si Reglementare al OMV Petrom SA ( 2008- 2014, remunerat de Petrom cu 253.197 de lei în 2013. Una din principalele sale răspunderi urma să fie negocierea din partea României a respectivelor redevențe amânate. România Curată a scris atunci că va urmări comportamentul ministrului venit de la Petrom. Pe 4 decembrie 2014 Guvernul României anunța amânarea majorării redevențelor, după care Niculescu a și fost retras. Chestiunea era reglată.
Relațiile familiei Ponta cu Rompetrol
O altă firmă a familiei premierului, Hertanu Projects SRL, fondată în 2004 de același cumnat al actualului premier, Herțanu Iulian (95% din părțile sociale) și de mama lui Ponta, Cornelia Naum (5% din părțile sociale) și condusă o perioadă de sora sa, Alexandra Herțanu (conform profilului său public de pe o rețea de socializare), cu sediul social în apartamentul în care a crescut Victor Ponta, cel de lângă Gara de Nord, de pe bulevardul Dinicu Golescu, a fost parteneră de afaceri cu Rompetrol începând cu 2007. Rompetrol a antamat serviciile de publicitate ale Herțanu Projects SRL atât în perioada în care Dinu Patriciu era acționar majoritar al companiei, cât și ulterior, când Rompetrol a fost achiziționată de Kaz Munai Gaz. Ca dovadă, în Semestrul II din 2007, Herțanu Projects a încasat de la Rompetrol 31.733 lei, conform documentelor fiscale ale firmei (însă nu e unica încasare).
Ulterior, în ianuarie 2014, în ciuda avizului negativ dat de Curtea Constituțională a României și de Președinția României, Victor Ponta a șters printr-o semnătură, jumătate de miliard de dolari din datoria Rompetrol . El l-a pus negociator în relația cu Rompetrol pe subiectul ștergerii datoriilor pe Gabriel Dumitrașcu. Numele lui Dumitrașcu apare la începutul anilor 2000 în afacerea Roșia Montană, aflându-se la conducerea RMGC între 2001 și 2005.
Redevențe și legătura cu Roșia Montană
România Curată a solicitat în mai multe rânduri un punct de vedere al Petrom și al premierului Victor Ponta referitor la afacerile derulate de firma la care asociat majoritar a fost Iulian Herțanu, cumnatul său, cu compania Petrom. Premierul nu a oferit nicio clarificare. Petrom a precizat că nu comentează contractele derulate cu persoane juridice. Am încercat să obținem un număr de telefon al lui Iulian Herțanu de la partenerii săi de afaceri, pentru a-i putea solicita punctul de vedere. Singurul partener al lui Herțanu pe care l-am putut contacta a fost Cornelia Naum, mama premierului, care însă a refuzat să ne pună în legătură cu acesta. Avem numeroase înregistrări ale apelurilor noastre către guvern, cabinetul premierului și firmele familiei Ponta pentru a obține un punct de vedere al lor față de cele de mai sus.
***
În coada coincidențelor prezentate în acest material, toate aducând profit decidenților și niciuna publicului, să o mai adăugăm și pe aceea că demisiile luii Victor Ponta, Gheorghe Duțu și Mihai Răzvan Ungureanu au fost cerute repetat de manifestanții contra proiectului de la Roșia Montană, unde profitul propus în proiectul la care visează compania ar fi, de asemenea, disproporționat împărțit între statul român și Gabriel Resources. E foarte probabil ca soarta redevențelor să fi fost decisă de aceiași oameni care l-au determinat pe Victor Ponta să își schimbe poziția față de Roșia Montană în toamna lui 2012, după ce a ajuns la Putere. Oare pentru ce?
Sursa: romaniacurata.ro