Emisiunea „Sinteza zilei” a reveni ieri seară, în noul an, cu Mihai Gâdea într-o nouă înfăţişare. În rest, nimic nu s-a schimbat între 2014 şi 2015, în materie de „terorism” mediatic la televiziunea lui Dan Voiculescu, mogulul condamnat la zece ani de închisoare. Sau poate singura schimbare notabilă ar fi prezenţa liderului PNL Ludovic Orban în studiou, în rol de „girant” al conţinutului jurnalistic halucinant produs de emisiunea-fanion a televiziunii-linşaj din România.

Aseară, Orban a asistat din nou, cum făcuse şi la finele anului trecut, împăcat cu tot ce se întâmpla la doi paşi de el. Nu i-a mai păsat de nimic; nici de atacurile anti-Iohannis din campanie, nici de faptul că el însuşi s-a lăudat ani în şir că este „interzis” la Antena 3 (din cauză că n-a acceptat să-i facă jocul lui Voiculescu), nici că la Antena 3 au fost linşaţi continuu magistraţi, oameni de cultură, jurnalişti, toţi având o singură „vină” – că susţin lupta anticorupţie. Ludovic Orban s-a simţit bine aseară, în acel loc. Şi în acel rol. A girat, prin prezenţa sa, o însăilare de fapte, opinii şi declaraţii din care nimeni n-a înţeles nimic, dar toţi trebuiau să înţeleagă un lucru: „băsiştii” sunt corupţii, DNA-ul este în mâna lor.

Subiectul întors pe toate feţele a fost o pretinsă anchetă jurnalistică făcută de faimosul Ionuţ Cristache (foto), cel care l-a „omorât” într-o ştire mai veche pe şeful STS Marcel Opriş, întâmplare muşamalizată, ca de obicei, de CNA. Aseară, Cristache a pornit pe urmele unor telegondole din Valea Jiului încropind un material demn de o ciorbă jurnalistică. N-a fost clar cine ce-a făcut rău, dacă s-a comis vreo ilegalitate, dacă există vreun dosar penal. Ce-a fost clar însă au fost numele care trebuiau să iasă prost: „băsiştii” din presă şi din justiţie. Imagini şi nume ale respectivilor, pomenite în contextul „dezvăluirilor”, toate asociate cu numele Elenei Udrea (ca să „dea rău”) şi al Alinei Bica (fosta şefă a DIICOT, urmărită penal) astfel să existe „legătura” penală care i-a permis lui Mihai Gâdea să pună sentinţa şi să dea o nouă comandă DNA-ului:

„Oare de ce nu există un dosar penal pentru oamenii ăştia? Cine împiedică tragerea la răspundere a respectivilor? Domnul Tăpălagă, de la Hotnews, ne-a spus că Elena Udrea a finanţat EVZ şi indirect B1 TV. Păi dacă Elena Udrea primea bani de la mafie înseamnă că inclusiv presa băsistă era plătită din banii mafiei? Ştiţi cum se numeşte asta? Grup Infracţional Organizat. De ce nu sunt anchetaţi?”

Orban a tăcut, iar Mugur Ciuvică a completat sofismul jurnalistic pus la cale în studiou. Scopul părea să fie pe gustul liberalului care i s-a opus lui Iohannis în bătălia pentru şefia PNL, concurând-o pe Alina Gorghiu: orice se poate spune, oricum, oricând, totul cu scopul să rezulte că Udrea=Băsescu=Tăpălagă=EVZ=B1 TV=băsişti=corupţie=justiţie băsistă. Cu liderul PNL pe post de avocat al linşajului, Ciuvică a completat:

„Unde-i Tolontan, ce mai zice, c-o dădea arestată de acum doi ani pe Udrea? Acum ce mai zice? Kovesi, după ce a lăudat-o ambasada SUA, i-a băgat sub nas documentul lui Tăpălagă şi omul şi-a făcut treaba…”

Toată această harababură jurnalistică, fără cap şi fără coadă, va continua. Aşa a promis Mihai Gâdea. „Ancheta din seara aceasta e nimic faţă de ce urmează. Va mai continua şi mâine, şi poimâine, şi tot aşa…”. „Ancheta” e bine să rămână cu ghilimele. Aşa va afla şi Ludovic Orban ce înseamnă presă curată. Deşi, pare că nu-l mai interesează.

Aseară, s-a simţit la Antena 3 ca în vremurile bune ale USL! Cu o diferenţă: în locul lui Crin Antonescu, apare acum el. Liberalul se poate lăuda că şi-a găsit rolul vieţi sale: acela de a „spăla” imaginea Antenei 3 de toate păcate trecutului care l-a lovit, terfelit, inclusiv pe Klaus Iohannis…, scrie reportervirtual.ro