Intr-un articol publicat in Adevarul, jurnalistul Malin Bot, face o comparatie intre miile de pensionari umiliti, cu pensiile taiate, drepturi pentru care s-au adresat instantei si magistratii corupti, condamnati sau trimisi in instanta, care au strans milioane din spaga, pentru ca legea nu prevede ca acestia sa nu-si mai primeasca pensiile nesimtite. Jurnalistul spune ca un magistrat corupt poate cel mult sa primeasca o condamnare cu suspendare si o pensie grasa in continuare.
„Mii de pensionari sunt umiliţi de două zile. Bieţii oameni s-au îmbulzit la instanţe ca să depună acţiuni pentru a recupera câţiva bănuţi din pensiile tăiate şi au fost trataţi cu o lipsă de respect înfiorătoare. Starea în care au fost aduşi este şi mai mizerabilă, când o comparăm cu situaţia altor pensionari, privilegiaţi, din Justiţie.
Dacă nu eşti încă pensionar, nu ridica din umeri nepăsător, pentru că situaţiile comparate mai jos se referă la faptul că suntem cu toţii parte din două categorii distincte de cetăţeni români.
Cei mai mulţi suntem simplii cetăţeni umiliţi, fraieriţi, dispreţuiţi şi furaţi de statul căruia îi plătim facturile.
Tragedie la Casa de Pensii din Iaşi: un bătrân a murit în timp ce stătea la coadă pentru o adeverinţă
Alţii sunt cetăţenii „complicaţi” cu acces la privilegii revoltătoare, pentru care statul e o vacă bună de muls şi cărora li se dau beneficii incorecte. Folosind principii rudimentare, însăilate cu scopul de a favoriza şmecherii, statul român a ajuns să producă situaţii aberante pentru care noi plătim din greu.
Conducerile tribunalelor unde s-au bulucit pensionarii nu au luat, evident, nicio măsură pentru a se asigura că cererile sunt preluate în condiţii decente. La Tribunalul Argeş, de exemplu, 8.000 de pensionari au fost trataţi ca vitele. Programul scurt al registraturii, care funcţiona doar până la ora 12.00, nu a fost prelungit, iar oamenii au fost obligaţi de jandarmi să aştepte în stradă şi să intre în clădire numai câte zece. Unii au fost bruscaţi de forţele de ordine.
Este greu de crezut că un tribunal este administrat de indivizi pe care nu-i duce capul să ia decizia prelungirii programului de la registratură sau aceea de a schimba temporar destinaţia unor încăperi în săli de aşteptare, pentru a nu ţine oamenii în stradă.
Nimeni nu poate să fie atât de prost, încât să nu găsească soluţii simple pentru a face faţă cu decenţă unei astfel de situaţii.
Explicaţia cea mai plauzibilă este alta: celor aflaţi în conducerea Tribunalului Argeş pur şi simplu nu le-a păsat că mii de oameni sunt umiliţi la uşa lor. Nu este o problemă de inteligenţă sau incompetenţă organizatorică, ci una de mentalitate şi atitudine. Judecând după cum au fost trataţi pensionarii la Tribunalul Argeş este limpede că cei care conduc instituţia nu au niciun respect pentru cei care le plătesc salariile.
Coadă ca în vremea comunismului. Pensionarii din Argeş se înghesuie să dea Statul în judecată
Pentru ei, probabil, pensionarii care aşteptau afară şi se îmbrânceau cu jandarmii sunt nişte nesplăaţi proşti şi nenorociţi care nu merită nici cea mai mică atenţie şi trebuie alungaţi cu bâta de la uşa lor.
Prelungirea până seara a programului registraturii şi găsirea unui spaţiu de aşteptare nu rezolvau complet problema, dar arătau oamenilor că o instituţie a statului este condusă de persoane cărora le pasă. Văzând această situaţie nu poţi să nu te întrebi ce calitate morală şi umană pot avea nişte indivizi care consideră normal să ţină în stradă 8.000 de oameni şi să le trântească uşa în nas, la ora 12.00, pentru că nu au chef să muncească în plus, inşi pe care pur şi simplu îi doare în cot.
Cât dispreţ pentru cetăţenii simpli trebuie să sălăşluiască în mintea acestor personaje. Până la urmă, despre ce grad de lipsă de bun-simţ elementar vorbim aici? Dacă într-o problemă organizatorică simplă dovedesc un asemenea nivel de nseimţire, cu ce mentalitate şi în ce spirit acţionează în problemele judiciare complexe pe care le analizează în sala de judecată?
În ce spirit sunt trataţi justiţiabilii la Tribunalul Argeş, în sălile de judecată?
În timp ce mii de pensionari au ajuns în situaţia să fie umiliţi pentru 40 de lei în plus la pensie, la Bucureşti, Consiliul Superior al Magistraturii analiza o situaţie la fel de revoltătoare, care dă măsura unui alt tip de dispreţ, instituit prin lege şi mult mai pervers. Un fenomen care permite indivizilor fără scrupule să ne fure şi apoi să ne umilească punându-ne să le plătim pensii de lux nemeritate.
Cazul concret este cel al procurorului Sterian Guli, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, condamnat cu suspendare pentru acte de corupţie, care cere pensionarea. Omul va încasa peste 9.200 de lei pentru că statul român şi legile care îl guvernează permit unui magistrat sau funcţionar corupt să beneficieze de pensie babană, dacă decide să se retragă sau este obligat să facă asta pentru că a fost prins.
Un procuror condamnat pentru şpagă cere pensie specială de 2.100 de euro
Fenomentul general este următorul. Mulţi magistraţi şi funcţionari fac averi fabuloase în timp ce violează dreptatea şi produc prejudicii grave în societate. Când sunt prinşi, se retrag liniştiţi la pensie şi ne oboligă să le plătim, în continuare, sume siderante. Principiul pe care îl invocă şi care le permite să facă asta este unul rudimentar: au avut salarii mari, au cotizat mult şi ca atare li se cuvin aceste sume.
Principiul care trebuie aplicat, dacă vrem să ajungem la un minim nivel de normalitate în Justiţie şi orice alte instituţii publice, este altul.
Societatea nu le-a plătit magistraţilor salariile uriaşe, după care pretind pensii fabuloase, pentru a semna condica la tribunal, ci pentru a avea condiţii să fie cinstiţi, de bună credinţă şi buni profesionişti. Asta trebuie să primim în schimbul salariilor pe care le acordăm judecătorilor şi procurorilor. Dacă se dovedeşte că nu ne-au oferit asta, putem spune că ne-au furat şi trebuie să-i obligăm să restituie sumele furate. Nu sunt cu nimic diferiţi de hoţii cărora li se confiscă prada, pentru a fi restituită proprietarilor de drept.
Scenariul normal în cazul unui magistrat corupt ar trebui să fie acela în care statul îi confiscă averea agonisită din banii publici şi îi taie dreptul la pensie. Este o temă de gândire şi dezbatere vitală pentru societatea românească. Simpla condamnare la închisoare a corupţilor, fără alte efecte, nu va aduce însănătoşirea societăţii.
Ce riscă, până la urmă, un magistrat corupt care a strâns milioane din şpagă? O pedeapsă cu suspendare şi o pensie grasă”!
Din nenorocire,cele relatate sunt simtomatice pentru toate institutiile statului ; este un evident atentat,exercitat fatis si sfidator,in primul rand asupra psihicului uman ; pana la urma ,toti acesti indivizi corupti incompetenti si imorali distrug sistematic un principiu elementar si anume acela al echitatii si dreptatii ; mai mult decat atat,incetul cu incetul,se distruge in subconstientul fiecarui individ ,insasi speranta,aceea despre care se supune ca nu moare niciodata. Este o evidenta extrem de periculoasa. Poporul roman ar trebui sa se trezeasca !!!!
Cum ? Una din cai poate fi solidarizarea in masa si exercitarea cu multa chibzuinta a dreptului de vot precum si reactii vehemente dar civilizate ori de cate ori se semnaleaza astfel de acte precum cel semnalat in acest articol pentru descurajarea acelor indivizi…
Subiectul presupune o analiză mult mai profundă,mai lărgită a modului in care functioneaza sistemul institutional de stat.Se pare că autonomia a functionat invers.Lipsa eficientei se concretizeaza prin indolentă,rapacitate,superficialitate,indiferentă in raport cu atributiile si existenta institutiei.
Dacă magistratii au privilegii fără număr,functionind ca și ca o castă inchisă,fără putintă de rezolvare ,acest lucru se datoreaza politicilor de autoapărare a sistemului ticălosit gindit și implementat de Ion Iliescu.
Rezultatele sunt după asteptări:Dosare grele ale fostilor guvernanti sunt plimbate,sunt amanate,sunt nerezolvate sau cu suspendări.La schimb magistratii au pensii nesimtite si regim preferential de lux.
Pe de altă parte restructurarea aparatului administrativ,reducerea numărului de angajati si tăierea beneficiilor aberante,ilegal constituite,cu aportul sustinut al opozitiei politice care a sabotat tot efortul Puterii,instigind ,proferind amenintări la adresa tuturor celor care nu fac ca ei a condus la letargia ,la nefunctionalitatea institutiilor afectate de măsurile de austeritate.Exemplul personal dat de parlamentarii opozitiei care AU REFUZAT să mai lucreze a constituit semnalul pentru toti cei care isi doresc viata de belferi inapoi.Functionari ai statului roman care se fac că muncesc.Si asteaptă USL să vină la Puetere,crezind că vor mai beneficia de NEMUNCA si ALOCATIILE necuvenite din trecut.
Cred că premierul Ungureanu isi va fi dat seama de inertia nesănătoasă,de nefunctionalitatea autorităților locale acoperite de justificările lipsei de fonduri sau de personal.
Dacă nu instituie REGULI drastice,cu sanctiuni pină la desfacerea contractelor de muncă,vom trai in continuare,.cu instalatia in stare de avarie,cu săbii infipte in spate(ca la retrocedări),intr-o societate bolnavă ,aparent imposibil de a iesi din comă.
Totul se rezumă la REORGANIZARE,la statut bine definit acoperit de atributii clare,distincte de obligatii fată de cetățean si societate.Cu un control eficient si IMEDIAT sanctionatoriu.
Blocajul opozitiei aproape că si-a realizat obiectivul.
Principiul de bază al acestei opozitii a fost ca Puterea ,inclusiv Presedintele să nu inregistreze nici un rezultat benefic pentru societatea romanească.Să nu marcheze victorii politice.In asa mod incit să fie imposibil ca actuala Putere să mai revină in prim plan,iar USL si satelitii să ramana conducători iubiti si venerati ca fiind exponentii nevoilor cetățenilor romani.
SINISTRU,dar nu asta este REALITATEA?
oare chiar nu putem face nimic?Oare nu traim intun stat de drept?Inrun stat de drept drebuie sa ne cerem drepturile,cum putem sta linistiti cand parinti nostri sau bunici nostri,care au muncit in conditi grele peste 30 de ani si acum iau niste pensi cu care nu pot sa-si plateasca nici maca medicamentele,madoare tot sufletul cand vad batrani nostri,caci eu numai am nici parinti si nici bunici,cand vad cat de mult sufera,sant condamnati la moarte lenta si groaznica,si la aceasta condamnare santem si noi partasi prin nepasarea noastra,prin a nu lua o atitudine impotriva mafiei care ne-a condus sai dragem la raspundere si sa tragem la raspundere si pe cei cae ne conduc si la ora actuala,si mai ales mafia din parlament.Cata nepasare poate sa exista la poporul roman,cum putem sta asa de nepasatori cand vedem ca ne maresc impozitele ca inventeaza fel si fel de taxe,ca maine vom plati si taxa pe aer ,si mafioti de parlamentari nici nu se duc macar la lucru dar salariile isi iau,unde mai este asa ceva in lume.Frati romani trebuie sa ne trazim din aceasta nepasare pentruca o sa ne coste amarnic de sump.DOAMNE AJUTA
In toata lumea asta se string ajutoare pentru tarile africane,dar cred ca Romania nu e departe de acele tari,ma refer la pensionari si muncitori
Sunt lucruri cunoscute.
Nu exista vointa pentru a fi schimbate.
Chiar si cu o alta organizare la Tribunale, pentru depunerea cererilor, problema ramane.
Justitia, din pacate, este un loc cu o mare coruptie.
Astfel, articolul 1 litera c) se referă la pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale. Astfel, toate pensiile speciale se recalculează, mai puţin cele ale magistraţilor.
Citiţi mai mult: CCR: Pensiile nu se taie, salariile da > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/curtea-constitutionala-se-pronunta-asupra-taierii-de-pensii-si-salarii-899061.html#ixzz1seFADxZ8
EVZ.ro
Imi pare rau uneori multi dintre noi nu mai au timp sa spere
Altii se lafaie linistiti
Si din pacate nu putem face NIMIC.
Timpul a dovedit asta.
Nu vreau sa sune pesimist dar este ADEVARUL!
am urmarit la nasul. eu inca mai mai intreb ce curaj are dl Malin Bot. are un discurs coerent, structurat, o minte limpede care nu pierde nici sirul discutiilor nici scopul, tinta. si argumentat solid.
pana acuma, o placuta descoperire, marturisesc ca nu am avut cunostiinta de existenta profesionala a dlui Malin Bot, dar eu sunt departe de a fi un etalon de eruditie.
mi-a placut articolul si sper sa-l mai revad la NasulTV. chiar stie ce spune si o face bine.
bun bun
Comentariile sunt închise.