Un marinar român a fost ucis, duminică seară, după ce petrolierul pe care lucra a fost victima unui atac în timp ce era ancorat în portul libian Derna. Alături de marinarul român, în atac şi-a pierdut viaţa şi un coleg de naţionalitate elenă. Nava se afla sub pavilion liberian şi este operată de un armator grec. Forţele armate libiene au confirmat mai târziu că ei au bombardat „un petrolier suspect“.
Una dintre victime este de naţionalitate română şi este din Galaţi, în timp ce a doua este un grec în vârstă de 29 de ani. Marinarul român ucis se numea Eduard Curduman şi era născut pe 7 februarie 1991. El era angajat ca simplu marinar la bordul vasului, iar tatăl său, Ilie Curduman, avea funcţia de fitter. Martorii la incident spun că părintele este cel care a recuperat trupul neînsufleţit al fiului din apă, după atacul cu rachete.
Cei doi erau aproape de sfârşitul contractului şi urmau să vină în curând în România, a declarat liderul Sindicatului Navigatorilor din Constanţa, Adrian Mihălcioiu. Atât tatăl, cât şi fiul erau absolvenţi ai Universităţii de Marină Civilă din Constanţa.
Bombardamentul s-a soldat şi cu doi răniţi dintre cei 26 de membri ai echipajului petrolierului Araevo ce naviga sub pavilion liberian. Atacul a avut loc „în cursul serii“, a precizat paza de coastă pentru AFP, adăugând că petrolierul efectua o cursă internă şi era ancorat cu 1.600 de tone de petrol în rezervoare în momentul în care a fost atacat. Dintre cei 26 de membri ai echipajului, 21 sunt filipinezi, trei greci şi doi români.
Un purtător de cuvânt al forţelor armate libiene a confirmat luni că armata a bombardat un petrolier „suspect“ în portul Derna.
„Un vapor suspect a fost bombardat duminică de forţele aeriene libiene”, a declarat pentru AFP acest purtător de cuvânt, colonelul Ahmed Mesmari, adăugând că echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi percheziţionat înainte de a intra în port, notează Mediafax.
UPDATE Reprezentantul Sindicatului Liber al Navigatorilor din Constanţa Adrian Mihălcioiu a declarat pentru Adevărul că nava nu avea cum să fie suspectă pentru că a mers în porturi din Libia de nenumărate ori în ultimii 3 ani. Vasul a fost construit în 1991 şi era considerat un petrolier de capcitate mică spre medie – 28.000 tone deadweight.
Nava deţinută de compania grecească Aegean Oil a transportat în ultimii ani produse petroliere între Libia, Grecia, Belgia şi Malta.
În momentul atacului era ancorată în portul Derna şi după ce a terminat operaţiunile de încărcare – descărcare, vasul a plecat către portul Grecesc Pireu.
Adrian Mihălcioiu a explicat că marinarii de la bord nu aveau contracte făcute sub tutela Federaţiei Internaţionale Transportatorilor (ITF) şi din această cauză este foarte probabil ca navigatorul decedat să fi avut doar o asigurare foarte mică. În astfel de cazuri, Compania de Asigurări este cea care acoperă cheltuielile mari de repatriere, înmormântare şi urmaşii pot să beneficieze de o sumă de despăgubire. Dacă acel contract nu era făcut prin ITF, familia poate să nu se aleagă cu nimic, a mai precizat Adrian Mihăcioiu. O rachetă lansată de către un avion de vânătoare neidentificat a explodat, duminică, la bordul unei nave aflată în portul libian Derna din Libia, incidentul soldându-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean grec, a precizat MAE, pentru Mediafax.
Ministerul de Externe informează că o rachetă lansată de către un avion de vânătoare neidentificat a explodatla bordul unei nave aflată în portul libian Derna, Libia, incidentul soldându-se cu decesul a doi membri ai echipajului, un cetăţean român şi un cetăţean grec, precum şi cu rănirea altor doi membri, cetăţeni filipinezi, care ulterior au fost transportaţi la ţărm pentru îngrijiri medicale. Incidentul a avut loc duminică la bordul unei nave sub pavilion liberian şi cu armator grec, ancorată în portul Derna (Libia). După incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu.
Potrivit MAE, când nava va ajunge în portul Pireu, reprezentanţii Ambasadei României la Atena vor acorda asistenţa consulară ce se impune în asemenea situaţii tatălui cetăţeanului român decedat, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al fiului său. Reprezentanţii celor două misiuni diplomatice s-au aflat pe tot parcursul nopţii în contact cu autorităţile locale competente coordonându-şi totodată demersurile. De asemenea, cele două misiuni diplomatice au menţinut legătura permanentă şi cu tatăl cetăţeanului român decedat, a mai precizat MAE. În cadrul demersurilor iniţiate pe lângă armatorul navei, s-a obţinut asigurarea din partea acestuia că va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român.
Libia a plonjat în haos de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi după opt luni de conflict, în 2011. Controlată de miliţii, ţara este condusă de două Parlamente şi două Guverne rivale, unul apropiat miliţiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei) şi celălalt recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tobruk, în apropiere de frontiera cu Egiptul. Grecia condamnă atacul armatei libiene Grecia condamnă atacul aerian al forţelor armate libiene asupra unui petrolier prezentat drept „suspect”, în portul Derna, fief islamist din estul Libiei, care s-a soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un grec şi un român, relatează AFP.
„Grecia condamnă în termenii cei mai fermi cu putinţă atacul aerian neprovocat şi laş” asupra petrolierului Araevo, a reacţionat Ministerul grec al Afacerilor Externe. „Nava, potrivit informaţiilor companiei maritime, a fost închiriată de compania de stat libiană National Oil Corporation (NOC) şi efectua de mulţi ani cursa Marsa El Brega – Derna, fără probleme”, a precizat ministerul într-un comunicat. „Guvernul grec va lua toate măsurile necesare în faţa autorităţilor libiene – în pofida situaţiei instabile – pentru a ajuta ancheta privind circumstanţele acestui eveniment tragic, identificarea şi pedepsirea autorilor atacului”, a adăugat ministerul.
sursa: adevarul.ro