Cateva sute de revolutionari protesteaza luni, in Piata Victoriei din Bucuresti, fata de obligativitatea obtinerii de noi certificate, impusa la sfarsitul anului trecut, prin ordonanta de urgenta.

Revolutionarii au protestat mai intai la sediul PSD din Soseaua Kiseleff, iar apoi s-au instalat, inconjurati de jandarmi, pe trotuarul din fata muzeului Antipa. Ei scandeaza „Demisia!” si flutura drapele tricolore gaurite in locul unde, pana in decembrie 1989, se afla stema Republicii Socialiste Romania.

O delegatie a revolutionarilor a fost primita in sediul Executivului, pentru discutii privind abrogarea ordonantei ce face obiectul protestului.

Revolutionarii sunt nemultumiti de faptul ca vor fi obligati sa obtina, pentru indemnizatii, noi certificate prin care sa ateste ca au avut „un rol determinant” la Revolutie, dupa cum a decis Guvernul.

Practic, Guvernul a introdus un nou titlu de revolutionar, cel de „Luptator cu Rol Determinant”.

Decizia a fost luata dupa ce Guvernul a decis sa amane pentru urmatorii doi ani, pana in 2017, plata indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat atunci ca a fost „o greseala” a Ministerului Finantelor si ca la Monitorul Oficial va fi transmisa o erata.

Erata a fost transmisa si publicata in Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanta de urgenta, stabilind ca acei revolutionari care au condus grupuri de oameni si au ridicat baricade trebuie sa obtina un nou certificat care sa le ateste meritele.

Astfel, Guvernul a stabilit ca persoanelor care detin in prezent titlul de „Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite” (atribuit celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si celor care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14-22 decembrie 1989) li se vor elibera noi certificate pentru obtinerea calitatilor si titlului de „Luptator cu Rol Determinant”, dar numai daca indeplinesc conditiile stabilite de lege si cu avizul unei comisii parlamentare care va inainta presedintelui tarii propuneri de atribuire a titlului.

Acest nou titlu, care sta si la baza conditiilor de acordare si care va fi atribuit sub sanctiune penala pentru date false, este definit acum de Guvern ca fiind acordat celor care, in perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, dar „doar in localitatile” in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului Nicolae Ceausescu.

Din aceasta categorie de persoane cu rol determinant vor face parte si eroii-martiri, ai caror urmasi beneficiaza de indemnizatii si facilitati.

In sprijinirea noului titlu de revolutionar, Guvernul a decis sa modifice si modul de prezentare a Revolutiei, din primul articol din Legea revolutionarilor, si sa nu mai fie utilizata sintagma „Revolutia romana din decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in Bucuresti si in alte localitati ale tarii si transformata in revolutie antitotalitara, sprijinita de armata, care a condus la caderea regimului comunist si la instaurarea democratiei, constituie un moment crucial in istoria Romaniei”.

In locul ei va fi folosita o alta sintagma potrivit careia „Revolutia Romana din Decembrie 1989, declansata prin revolta populara de la Timisoara, continuata in municipiul Bucuresti si in alte localitati ale Romaniei, unde revoltele cetatenilor romani au fost reprimate de fortele de ordine si s-au soldat cu morti, raniti sau arestati, a condus la dobandirea libertatii si la instaurarea democratiei in Romania, constituie un moment crucial in istoria tarii”.

Titlurile vor fi acordate doar pentru cazurile in care solicitantul este posesor al certificatului si titular al brevetului de atestare a titlului acordat de presedintele Romaniei, prin decret prezidential.

Cererile pentru eliberarea noului certificat trebuie depuse in termen de 90 zile lucratoare.

sursa ziare.com

Comentariile sunt închise.