La aproape un an de la moartea lui Adrian Iovan, în teribilul accident petrecut pe 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, una din casele pilotului, cea de la Butimanu, răsună iar de paşi şi de râsete. Doi tineri, ne-au dezvăluit vecinii, stau acum în reşedinţa de vară în care, pe vremuri, Iovan îşi petrecea vacanţele.

În timp ce vila – mai impozantă şi, cu siguranţă, mult mai valoroasă – de la Otopeni e disputată în instanţă de fosta soţie, Romaniţa Iovan, şi de ultima iubită a pilotului, Mihaela Steriu, o altă proprietate a lui Adrian Iovan pare să fi fost deja înstrăinată. Casa de lemn din localitatea Butimanu, jud. Dâmboviţa, aflată la o distanţă de 41 km de Bucureşti, unde Iovan adora să-şi petreacă verile, are locatari noi. Stau acolo doi tineri, ne-au dezvăluit vecinii, tineri care au adus şi modificări importante casei, demolând terasa. Cum asta n-o pot face chiriaşii, ci doar proprietarii, oamenii din zonă trăiesc cu convingerea că locuinţa ar fi fost vândută. Cu cât? 35.000 de euro, cam acesta e preţul în zonă pentru o casă de lemn precum cea ridicată de Adrian Iovan. Cum noii locatari nu erau acasă când “i-am vizitat”, iar Romaniţa Iovan refuză să facă vreo declaraţie pe această temă, rămâne, totuşi, suspendat un semn de întrebare asupra acestei ipoteze.

A ales Butimanu pentru că acolo a crescut

Casa are o istorie frumoasă. Ridicată la trei ani după Revoluţie, îi era tare dragă lui Adrian Iovan, care, pe vremea când trăiau părinţii lui, căuta să-şi petreacă fiecare clipă liberă aici. Şi după moartea lor, a continuat să vină în weekenduri, ne-au povestit prietenii lui, dar mai rar. Motivul: “Femeilor pe care le-a iubit nu le plăcea viaţa la ţară”. Iovan a ales Butimanu pentru a-şi face o casă de vacanţă fiindcă acolo a crescut – tatăl lui, decedat în 2013, era de la Butimanu. Virgil Vinersariu (foto), fost controlor de trafic aerian, unul dintre cei mai buni prieteni ai pilotului, l-a ajutat s-o ridice: “Am stat alături de el şi zi, şi noapte, am aranjat lemnele, am lăcuit, am făcut şi o mică terasă. Nu i-am luat bani, ba chiar de multe ori l-am ajutat atunci când a avut nevoie, că aşa fac prietenii. Şi nu i-am mai cerut înapoi, că nu se cade”.

«Visa să-şi facă fiul aviator şi să-l vadă însurat»

Vinersariu ne-a povestit ce copilărie minunată a avut Adrian în comuna dâmboviţeană, dar şi cum visa să-şi petreacă bătrâneţea: “Pentru Adrian, viaţa la ţară era o binecuvântare, aici a copilărit, aici se simţea în largul lui. Ne adunam toţi prietenii şi făceam grătare, când mai rămâneam la el ne trezeam la 4 dimineaţa şi dădeam la peşte, apoi, la prânz, părinţii lui încingeau plita şi puneau pe ea peştele prins de noi. Stăteam la o bere sau la un vin şi depănam amintiri. Se gândea să se retragă aici, dar, pe de altă parte, voia să se implice în viaţa lui Albert, visa să-şi facă fiul aviator, să-l vadă însurat şi tată la rândul lui…”. Gard în gard cu casa rustică ce i-a aparţinut lui Iovan am găsit- o pe Marilena Olteanu, mama unui amic din copilărie de-al pilotului. “Adrian a fost prieten cu fiul meu, au crescut împreună. Viaţa lor se învârtea în jurul avioanelor, nu-şi închipuiau viaţa fără aviaţie, dar le plăcea şi distracţia. După ce şi-a ridicat casa aici, îl vedeam mereu pe Adrian prin curte – uda florile, tundea gazonul, făcea grătar”, ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, femeia.

Va fi un parastas impresionant la locul accidentului

Slujba de pomenire va avea loc exact unde s-a prăbuşit, anul trecut, avionul pilotat de Iovan

Romaniţa Iovan, fosta soţie a lui Adrian Iovan şi cea care s-a ocupat de toate pomenile creştineşti pentru regretatul pilot, are în plan un parastas impresionant la un an de la tragedie. Corneliu Olar, secretarul comunei Horea din judeţul Alba, a declarat pentru Libertatea că a vorbit cu creatoarea de modă despre asta, dar a fost o discuţie de principiu, urmând ca zilele acestea să fie stabilite toate detaliile. Ce este deja sigur e că parastasul va fi unul impresionant, cu mai mulţi preoţi, cu masă de pomenire şi cu invitaţi, şi va fi organizat chiar pe creasta muntelui, în locul în care avionul s-a prăbuşit, iar doi dintre cei aflaţi la bord, pilotul Adrian Iovan şi studenta la Medicină Aurelia Ion, şi-au dat ultima suflare. Vor lua parte la comemorare rudele şi prietenii, supravieţuitorii accidentului (medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu şi copilotul Răzvan Petrescu) şi localnicii care au participat la operaţiunea de salvare a echipajului.

Procurorii n-au aflat încă de ce s-a prăbuşit aeronava

Deşi s-a scurs aproape un an de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, procurorii n-au reuşit să finalizeze ancheta şi să spună clar care a fost cauza prăbuşirii. Luna trecută, anchetatorii au mai audiat 9 martori – reprezentanţi ai Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, angajaţi ai ROMATSA şi ai Ministerului Transporturilor -, apoi au cerut fişele de post ale celor care aveau atribuţii privind căutarea şi salvarea victimelor, fişe care încă nu au fost depuse la dosar.

sursa: libertatea.ro

Comentariile sunt închise.