Generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe, a vorbit, vineri, despre ceea ce s-a intamplat in Romania in 1989.

Intrebat daca a fost deranjat de faptul ca Viktor Orban a sustinut ideea ca revolutia din Romania a fost pornita de Ungaria (premierul ungar a spus acum cateva luni, ca scanteia Revolutiei din Romania a pornit din parohia condusa de Laszlo Tokes) generalul Talpes a oferit un raspuns prompt.

„Nu ma deranjeaza. Eu sunt convins ca asa a fost. Nu numai din Ungaria, dar trebuie sa recunoastem ca Ungaria a fost implicata direct si nemijlocit in miscarile desfasurate in Timisoara, Arad si Cluj. A avut oameni pe teren”, a spus acesta pentru Adevarul.

Acesta a precizat ca Laszlo Tokes a fost un personaj ales, promovat si care trebuia sa apara.

„Pana acolo a fost atat de bine calculat incat nu a mai fost ales un maghiar catolic. Trebuia sa fie cineva pe tronsonul nordic al credintei crestine. Trebuia un pastor reformat. De ce? Cei care au fost implicati direct si au sustinut o rediscutare in geostrategia zonei au fost cei din zona nordica a Occidentului. Cea mai mare diaspora maghiara a fost in SUA.

Exista si in Anglia, si in Olanda. Si azi avem tot felul de discutii fara sa tinem cont de logica raporturilor de forte internationale si de capabilitatile unora dintre statele respective de a dezvolta politici in alte geografii, implicit in geografia romaneasca”, a punctat generalul.

Ioan Talpes a adaugat ca „actorii” implicati in ceea ce s-a intamplat mai erau din Uniunea Sovietica, Franta si Olanda.

„Germania nu s-a amestecat direct. Austria a fost o forma de observator si de sustinator, dar fara sa fie in primele randuri, apoi Finlanda. Din punctul de vedere al statelor care, la acea vreme, erau parte a Tratatului de la Varsovia a existat o forma de sustinere a schimbarii in Romania. Inclusiv in ceea ce se cheama rapoartele informative care au circulat intre ele”, a continuat acesta.

Despre rapoartele, Talpes a sustinut ca acestea beneficiaza de o „pauza” de 40 de ani, dar ca deja in Ungaria au inceput sa apara carti si expuneri in scena din partea unor participanti care pot fi „contabilizati la ceea ce inseamna proiectul si programul maghiar referitor la Romania”.

Ioan Talpes a explicat ca in contextul schimbarilor din intreaga Europa si avand in vedere ca Nicolae Ceausescu practica politica de izolare totala era de asteptat ceea ce s-a intamplat.

„Toti ceilalti negociau”, a spus generalul. Intrebat la cine se refera, el a adaugat imediat: „Domnul Brucan, care se ducea in SUA si la Moscova. Naveta pe care a purtat-o domnia sa a fost din partea Moscovei, nu din partea Statelor Unite. Dar era de convenienta. Si nu a fost doar domnia sa in aceasta ipostaza. Ne aflam, in toamna lui 1989, intr-o izolare totala”.

sursa ziare.com