Anul 2014 a adus cele mai spectaculoase condamnări la închisoare în lumea politică şi nu numai. Este anul în care justiţia a dat cel mai mult de furcă oamenilor de afaceri şi politicienilor corupţi. În 2014 au ajuns după gratii nume grele, precum Dan Voiculescu, fostul premier Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vîntu, Relu Fenechiu, Sorin Roşca Stănescu, Mihai Nicolaiciuc, George Copos, Gică Popescu, Ioan Becali sau Cristi Borcea.

Ianuarie: Condamnări pentru Năstase, Vîntu şi Fenechiu
Justiţia a început în forţă anul 2014. Pe 6 ianuarie, Curtea Supremă l-a condamnat definitiv pe fostul premier Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită. În acelaşi dosar, soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. La 24 ianuarie, judecătorii au tranşat dosarul Poşta Română, condamnându-i pe fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy şi pe Mihai Toader, fostul director general al Poştei la câte patru ani de închisoare cu suspendare, iar pe fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu la trei ani şi şase luni, tot cu suspendare.
Tot la 24 ianuarie, Curtea Supremă l-a condamnat pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat ca l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul şef al FNI. La 30 ianuarie, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul “Transformatorul”.
Martie: Senţinţe în Dosarul Transferurilor
În luna martie, cele mai importante sentinţe au venit în dosarul transferurilor de jucători, în care au fost judecaţi nume grele din fotbal. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu şi fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu (la câte trei ani şi şase luni), fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea şi Ioan Becali (la câte şase ani şi patru luni), Victor Becali (patru ani şi opt luni), fostul fotbalist Gheorghe Popescu, (trei ani, o lună şi zece zile) şi fostul acţionar majoritar al FC Rapid, George Copos (trei ani şi opt luni).
Tot luna martie a adus condamnări definitive pentru fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiţă, fostul şef al Parchetului Urziceni, Sterian Guli şi fostul procuror Gheorghe Dumitru. Cei trei au fost condamnaţi în dosarul privind examenele trucate pentru funcţiile de procuror şef.
Iulie: Primarul Clujului, după gratii

La 7 iulie, fostul primar PDL al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie. Apostu a primit de la judecătorii Curţii Supreme o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru că a luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani şi la opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Apostu a primit de la judecătorii Curţii Supreme o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru că a luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani şi la opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a stabilit că acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un sport de şase luni, pedeapsa finală fiind de patru ani şi şase luni de închisoare. Din pedeapsa a fost scăzută perioada în care Apostu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 9 septembrie 2011 până în 28 septembrie 2012.
August: Condamnări în dosarul ICA

Fără îndoială, cele mai importante condamnări la închisoare ale anului 2014 au fost date în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). La capătul a aproape şase ani de judecată, pe 8 august, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe mogulul media Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani în formă continuată. Dan Voiculescu, la fel ca şi ceilalţi condamnaţi în acest dosar, s-a ales cu averea confiscată. După Dan Voiculescu, cele mai grele pedepse, de opt ani cu executare, le-au primit Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA şi Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a fost condamnat la şapte ani cu executare. Jean Cătălin Sandu, fostul şef al Direcţiei Juridice de la Agentia Domeniilor Statului, şi Vlad Nicolae Săvulescu, fostul şef al Direcţiei de Privatizare a ADS au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Petre Alexandru, Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare. Tot luna august i-a mai adus o condamnare omului de afaceri George Copos. Aflat deja după gratii după ce a fost condamnat în dosarul transferurilor, fostul finanţator al Rapidului a mai primit patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Loteria Română.
Octombrie: Luna Rompetrol
La 7 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul Rompetrol, pe senatorul Sorin Roşca Stănescu – la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi pe fostul ministru Sorin Pantiş – la doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. În cazul lui Dinu Patriciu, instanţa a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat pentru utilizare de informaţii privilegiate şi constituire a unui grup infracţional organizat. Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a fost condamnat pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Tot în octombrie a venit şi sentinţa de condamnare la închisoare a ”ţarului” CFR, Mihai Necolaiciuc. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, la 17 octombrie, pe fostul director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Mihai Necolaiciuc a fost acuzat pentru prejudicierea CFR cu zeci de milioane de euro.

Noiembrie: Dosarul Poşta Română
La 3 noiembrie, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR) Dan Mihai Toader şi omul de afaceri Maricel Păcuraru au fost condamnaţi definitiv la patru ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost dată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în dosarul cu un prejudiciu de aproape patru milioane euro creat prin încheierea unor poliţe de asigurare pentru angajaţi. CAB a redus pedeapsa principală aplicată lui Dan Mihai Toader pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată de la 6 la 4 ani închisoare.

În acelaşi dosar, Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv în cadrul CNPR, şi Niculae Pintilie, administratorul societăţii SC Continental Asig SA, au fost condamnaţi la câte 4 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de dezvoltare strategică a CNPR, Lucian Beşchea şi Iulian Ditcov, administrator la SC Genius Network SRL, la câte 3 ani şi 6 luni închisoare iar Daniela Moisă, administrator la SC Pronova SRL — 3 ani de închisoare cu executare.

sursa adevarul.ro

Comentariile sunt închise.