Ministerul Afacerilor Externe isi exprima, intr-un comunicat, satisfactia pentru aniversarea, astazi 29 martie 2014, a 10 ani de la depunerea de catre Romania, la 29 martie 2004, la Washington, a instrumentului de ratificare a Protocolului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.
„Aderarea la NATO a reprezentat un moment istoric pentru Romania, atat prin prisma consacrarii apartenentei la sistemul de valori euro-atlantice, cat si prin asigurarea celor mai puternice garantii de securitate din istoria contemporana a Romaniei, spre beneficiul direct al cetatenilor romani si pentru dezvoltarea democratica, stabila si prospera a societatii romanesti”, a declarat Titus Corlatean, ministrul de Externe, citat in comunicat.
Potrivit MAE, sarcina primordiala a Aliantei Nord-Atlantice, apararea colectiva, consfintita in articolul V al Tratatului de la Washington, isi mentine actualitatea si astazi.
„In contextul actual de securitate marcat de evolutii imprevizibile, NATO ramane angajata ferm fata de apararea tuturor Aliatilor, dovedindu-si robustetea si relevanta. Cei zece ani in NATO au consolidat profilul strategic al tarii noastre, promotor al solidaritatii transatlantice si indivizibilitatii securitatii Aliate. Romania contribuie activ la misiunile si operatiunile Aliantei si participa la dezvoltarea capabilitatilor acesteia. Succesul tarii noastre in NATO nu ar fi fost posibil fara jertfa si eroismul militarilor romani, care au luptat umar la umar cu cei Aliati si, fara exceptie, si-au indeplinit misiunile pe deplin”, se arata in comunicatul MAE.
Evenimentele politico-militare de ultima ora din vecinatate ne arata cat de important este pentru securitatea nationala faptul ca Romania este membru cu drepturi depline al NATO, afirma presedintele PNL, Crin Antonescu, intr-un mesaj adresat la implinirea a 10 ani de la intrarea in Alianta.
„In urma cu exact zece ani, pe 29 martie 2004, pe peluza Casei Albe de la Washington avea loc ceremonia festiva de primire a Romaniei ca membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. Alaturi de alte sase state din fostul bloc comunist, tara noastra incheia astfel procesul istoric de aderare la NATO, cea mai puternica alianta de securitate creata si pusa in slujba pacii, libertatii si apararii democratiei. Ca presedinte al Partidului National Liberal, as vrea sa multumesc in egala masura tuturor cetatenilor romani, diplomatilor si intregii clase politice pentru efortul comun, depus ani la randul dupa Revolutie, de a transpune in realitate visul numit aderarea Romaniei la NATO”, se arata in mesajul lui Crin Antonescu.
„Probabil ca fara acest statut ne-am fi aflat astazi intr-o zona-tampon situata intre Est si Vest, cu un risc ridicat de turbulente venite din exterior si un viitor nesigur. Romania este acum protejata de Aliati si, la randul sau, in acesti ultimi ani, Romania si-a dovedit permanent capacitatea si determinarea de a fi alaturi de Statele Unite si de ceilalti parteneri occidentali din NATO in demersurile de a aduce sau a pastra pacea, libertatea, securitatea si democratia oriunde aceste valori fundamentale sunt puse in pericol. Cred ca cel mai important lucru care se poate spune despre Romania, dupa zece ani de la primirea in NATO, este ca am confirmat, in fiecare zi, ca decizia din 2004 a Statelor Unite si a partenerilor europeni din Alianta a fost una justa si vizionara. Prin aderarea noastra la NATO, Alianta a castigat un prieten si un partener geostrategic puternic, iar Romania s-a intors demn in familia democratica din care a smuls-o o istorie profund nedreapta”, se mai arata in mesajul lui Antonescu.
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, a transmis sambata un mesaj militarilor romani participanti la misiunile desfasurate sub egida NATO, cu ocazia implinirii a 10 ani de cand Romania a devenit stat membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice: „Anul 2004 este unul dintre cei mai importanti ani ai politicii externe romanesti, incepand din 1989 si pana in prezent. In calitate de viceprim-ministru pentru securitate nationala, de ministru al Afacerilor Interne, dar si de fost ministru al Apararii, sunt deosebit de mandru atunci cand profesionalismul camarazilor nostri este elogiat de oameni importanti ai lumii – vicepresedintele american Joe Biden, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si multi altii. Faptul ca astazi Romania este un partener credibil in plan international se datoreaza in mare parte dumneavoastra, militarilor din cadrul MApN si jandarmilor din cadrul MAI, pentru rigurozitatea si responsabilitatea cu care v-ati asumat si v-ati respectat angajamentele, pentru maniera inteligenta in care ati participat activ la edificarea unui mediu international sigur”, arata Oprea, in mesajul sau.
Romania a fost primul stat ex-comunist care s-a alaturat programului Parteneriatului pentru Pace (PfP), cel mai complex format de cooperare al NATO cu state partenere. La 26 ianuarie 2014, s-au implinit 20 de ani de la aderarea tarii noastre la PfP.
Anul 2004 a marcat integrarea in NATO a 7 state: Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia.