Pe drumul fascinant al redescoperirii cunoașterii profunde deținută de strămoșii noștri reali, geto-dacii, vă invit la o nouă emisiune pe Nașul Tv, alături de scriitorul Paul Buică, astăzi, vineri, 30 noiembrie, de la ora 22:00. „Emisiunea Floarea vieții și secretele dacilor” poate fi urmărită și în reluare sîmbătă, de la ora 18:00, duminică, de la ora 13:00 și luni, de la ora 09:00.

Vă așteptăm!

17 COMENTARII

  1. La multi ani Romania, la multi ani dacilor liberi, la multi ani tracilor de pe teritoriul Romaniei!

  2. Buna ideea cu asezarea dacica ce va fi construita ca si obiectiv turistic. 🙂

    M-am tot intrebat de ce apare simbolul florii vietii cu preponderenta in Maramures, aici, in Romania?

    • Referitor la intrebarea dumneavoastra, Dora, cred ca din doua motive :
      – motivul apare cu precadere in varianta tridimensionala, in relief, deci materialele care se preteaza sunt lemnul si piatra, iar Maramuresul e „tara lemnului”, nu-i asa ?
      – apoi, Maramuresul este o regiune muntoasa care a conservat foarte bine traditiile ancestrale, ajutata si de relief, dar si datorita firii oamenilor de acolo. Gasiti insa, cu aceeasi persistenta, prezent acest motiv si in arhitectura de lemn, din dealurile si muntii Olteniei, in leaganul din care s-a ridicat Brancusi (nordul Gorjului), spre exemplu. Din nefericire, aceasta frumoasa arhitectura din lemn este mai putin vie astazi decat cea din Maramures.

      Cat priveste motivul scrijelit pe vechile lazi de zestre (dar si alte piese de mobilier taranesc), raspandirea lui acopera toata tara, din cate stiu.
      Repet ce am spus mai sus : in creatia populara motivul este interpretat ca sumbol solar sau cosmic ; aceasta ne duce cu gandul la anterioritate fata de crestinism.

      Interesanta ar fi, desigur, si studierea pastrarii si propagarii motivului „floarea vietii” prin arta crestina si intalnirile lui cu simbolul precrestin.

      • Bune precizari Val! Multumesc pentru ele.
        Ai deschis o perspectiva interesanta asupra florii vietii, sigur vom afla mai multe in viitoarele emisiuni.

  3. Poate ca nu intamplator acest motiv se gaseste, in arta traditionala romaneasca, pe diferite piese (cu precadere lemn) marcand momente importante din viata omului :
    – lazi de zestre (unde il gasim alaturi de reprezentari ale „pomului vietii”), porti si elemente de fatada ale locuintei – deci ca element emblematic, evident protector, la intemeierea si instalarea caminului
    – cruci funerare – la trecerea in lumea cealalta
    – linguri de lemn, pentru pomana (aici avem, in alternanta si „semnul mortii” compus dintr-o cruce cu bratele egale intre bratelee careia sunt plasate patre puncte, cate unul in fiecare spatiu), totul inscris intr-un cerc).
    Prin extensie, motivul apre si pe alte obiecte din lemn , cu precadere tipare de cas („pàpusare”) si cauce – ambele categorii fiind legate de viata pastorala.
    Sub numele de „floarea vietii” acest motiv este desemnat mai ales de catre publicul instruit sau/si de catre preoti si teologi.
    Romanii ii spun cel mai adesea „roata” ori soarele”, ambele denumiri cu referinta cosmica.

    Cred ca emisiunea care urmeaza va fi deosebit de interesanta.

    • Foarte adevarat Val, tocmai imi spunea sotul meu cum tatal lui inscriptiona acest motiv pe crucile funerare.
      De alt fel am observat si eu pe lazile de zestre si multe alte lucruri din lemn mobila, fluier, stalpii de la porti …si chiar ouale de Paste sunt condeiate cu acest motiv. Foarte frumos !

    • aceasta floare a vietii am vazut-o ca si subiect prezentata de un american , exista un video pe youtube, imi amintesc, ca nu a amintt deloc despre faptul ca motivul floral ar fi fost folosit si pe teritoriul Romaniei antice.

Comentariile sunt închise.