Clima pare să fi scăpat de sub control. Valul de căldură care a traversat globul a ajuns la Polul Nord și amenință să topească ghețarii uriași care formează calota glaciară. Cauza acestui fenomen neobișnuit este o depresiune atmosferică puternică și violentă ce afectează Atlanticul de Nord, potrivit Digi24.
Locuri unde în această perioadă a anului în mod normal dominau zăpezile masive și înghețul total au ajuns să semene mai mult a primăvară târzie.
La Polul Nord s-au înregistrat temperaturi pozitive, cuprinse între 0 și 2 grade Celsius, cu aproximativ 30 de grade mai mult decât ar fi normal în această perioadă a anului (-28 grade Celsius). Se pare că este pentru prima oară în istoria înregistrărilor meteorologice când Polul Nord are o temperatură de peste zero grade Celsius iarna. Cauza acestui fenomen neobișnuit este deosebit de complexă.
După ce în estul Canadei a fost un Crăciun deosebit de cald – au fost aproape 16 grade în Ajun, la Montreal, deși în mod obișnuit media de temperatură oscilează aici în jurul a minus 10 grade – acum, acest ciclon a ajuns în Atlanticul de Nord, mai precis în Islanda, unde a determinat scăderi puternice de presiune. Ca urmare, a generat rafale de vânt cu viteze de 140 de kilometri la oră și valuri de 15 metri înălțime.
Cu toate acestea, cercetătorii nu se grăbesc să dea vina pe încălzirea climatică pentru fenomenul bizar care se înregistrează la Polul Nord în ultimele zile. Oamenii de știință nu au nicio îndoială că este și rezultatul El Nino, un fenomen climatic ce intervine, în medie, o dată la patru – șapte ani. Este provocat de o schimbare a direcției alizeelor (vânt regulat care bate în regiunile tropicale) deasupra Pacificului ecuatorial. În 2015, El Nino a avut una dintre cele mai puternice manifestări din ultimul secol. Adăugându-se încălzirii globale, el a generat fenomene meteo extreme: inundații, tornade, valuri de căldură.