2014Intr-un editorial publicat pe ziare.com, Ioana Ene Dogioiu face o analiza a anului 2014 din perspectiva politica. Noul an va fi un an dublu electoral tinand cont de alegerile europarlamentare si cele prezidentiale, care vor influenta Romania inclusiv economic. Miza uriasa pentru PSD o reprezinta alegerile prezidentiale, pe care social democratii le-au pierdut in urma cu 10 ani, pentru castigarea carora vor recurge inclusiv la mita electorala in toate formele ei, scrie editorialista.

„Ne asteapta un an greu si, indraznesc sa spun, chiar periculos. Pentru ca 2014 este un an electoral, cu doua tipuri de alegeri si cu tot ce inseamna asa ceva in Romania, inclusiv in plan economic.

La cat de mare este inversunarea PSD de a-si adjudeca functia dupa care tanjeste de 10 ani si pe care risca sa o piarda pentru alti 10, nu ma indoiesc ca guvernul nu se va da inapoi de la nimic pentru a castiga.

Si in Romania asta inseamna mita electorala in formele catre toti mituibilii cu putinta, de la electoratul captiv, care se multumeste cu o galeata si o punga cu mancare, pana la clientul politic care trebuie stimulat sa traga in campanie sau, in cazul celor cu potenta financiara, sa sustina campania.

Mita electorala felurita va deschide larg robinetele de bani publici si va secatui bugetul. Deja cifrele acestuia arata ca se accentueaza dezechilibrul intre venituri si cheltuilile expandate. Dupa cum tot ele arata ca guvernul lasa libera evaziunea care finanteaza masiv pusculitele de campanie.

Dar acestea nu sunt neaparat lucruri noi. Dimensiunea lor ar putea fi noua, nu fenomenul in sine.

Ceea ce este nou si periculos este felul in care societatea intampina acest an electoral. Nu stiu daca de multe ori in istoria ultimilor 24 de ani societatea romaneasa a fost mai fracturata pe mai multe falii, nu stiu daca discursul a fost vreodata mai radicalizat pe de-o parte, iar absenteismul si dezintersul mai mare pe partea cealalta.

Asa cum arata scena politica acum, anul electoral viitor vom continua sa traim in paradigma pro si antiBasescu, o situatie paradoxala, avand in vedere ca presedintele nu mai poate candida. Este insa o situatia care convine de minune principalilor combatanti.

Traian Basescu nu doreste, de fapt, un urmas puternic, nu il intereseaza o reala succesiune, ci o conservare a puterii proprii si dincolo de 2014, din postura de unic lider al Opozitiei si, ulterior, eventual, din aceea de premier”.

Cititi articolul integral pe ziare.com

1 COMENTARIU

  1. Trist.Nu mai pot comenta nimic. O Romanie fără oameni politici care sa-și respecte alegatorii.

Comentariile sunt închise.