Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, ca a respins propunerile premierului Victor Ponta pentru Ministerul Culturii si cel al Bugetului, Rozalio Biro respectiv Claudiu Mandea, motivand respingerea prin faptul ca sunt necorespunzatoare. Presedintele a precizat ca, daca in cazul Rozaliei Biro nu ar ezita sa o numeasca pentru un minister in care e nevoie de experienta in administratie, in cazul in care ar fi propusa, in cazul lui Claudiu Mandea, Basescu a declarat ca „e bine sa nu se mai revina nici macar pe alte portofolii”.
Presedintele Traian Basescu declara inca de marti ca probabil ii va respinge pe Claudiu Manda si Rozalia Biro, propunerile premierului pentru functiile de ministru delegat pentru Buget, respectiv ministru al Culturii dupa ce ii ceruse public vineri premierului Victor Ponta sa transmita doua noi nume pentru cele doua portofolii.
Premierul Victor Ponta a raspuns afirmand ca asteapta ca presedintele Traian Basescu sa respinga printr-un act oficial propunerile de ministri pentru Buget si Cultura si abia apoi va face alte doua nominalizari.
Vezi mai jos principalele declaratii ale lui Traian Basescu:
Despre nominalizarile pentru Cultura si Buget
In ce priveste propunerea legata de Rozalia Biro, am respins propunerea premierului, cu mentiunea ca e o propunere necorespunzatoare functiei.
Oricand in timpul mandatului meu premierul o va propune pentru Dezvoltare Regionala, Transporturi, care sunt legate de experienta in administratie, va asigur ca nu voi ezita sa o numesc.
Dar nu la ministerul Culturii, unde cunoasterea deplina a limbii romane e un lucru esential.
Unii ar putea spune ca multi dintre noi facem greseli, asa e, dar la ministerul Culturii trebuie un ministru foarte bun cunoscator.
In ce priveste a doua propunere legata de nominalizarea lui Iulian Claudiu Mandea, am respins-o ca fiind necorespunzatoare.
E bine sa nu se mai revina nici macar pe alte portofolii.
Despre Acordul de colaborare institutionala
Afirm in continuare ca premierul s-a grabit anuntand denuntarea acestui acord pentru ca el are importanta lui chiar daca nici domnia sa nici eu nu am respectat unul din punctele din acord, legat de modul de adresare.
In rest, esenta acordului trebuia mentinuta, nu e o simpla foaie de hartie fara valoare asa cum inteleg ca destui analisti au incercat sa demonstreze.
E un document politic, fara valoare juridica, extrem de important pentru Romania.
Unii dintre cei care au discutat despre acest acord cautau sa vada cine sunt garantii, ce cancelarii au cerut sa existe.
Afirm o data si sper pentru totdeauna: nimeni niciodata nu a indraznit sa ceara ori premierului ori mie un asemenea acord.
As fi considerat-o si sunt convins ca si premierul, un amestec nejustificat in treburile functionale ale unui executiv din Romania.
Nimeni, niciodata, nu a cerut nici mie nici premierului sa existe un astfel de acord.
Am sa va spun si izvorul lui.
Mi-am dat seama de neincrederea de care se bucura guvernul dupa alegeri, dar in urma tentativei de lovitura de stat din vara lui 2012 si am preferat sa generez un proiect de document pe care pana la urma premierul l-a acceptat in linii mari in forma propusa de mine pentru a credibiliza guvernul instalat dupa alegeri cu un vot de aproape 70%.
Chiar avand 70% in alegeri, nicio cancelarie nu privea cu incredere catre guvern si am preferat aceasta forma care a redus suspiciunile in relatiile partenerilor nostri europeni si trans-atlantici cu pri vire la ce va face guvernul.
Fara el, ar fi urmat o lunga perioada de expectativa a cancelariilor, care ar fi asteptat sa vada care e comportamentul guvernului.
A fost o solutie care a venit din experienta acumulata, mi-am dat seama ca fiind prezentat chiar de mine cancelariilor va fi credibil.
Pot sa va spun ca a adus rezultatele scontate.
Romania a trecut mai usor e perioada de suspiciune de dupa alegerile din 2012, legate de respectarea statului de drept si a justitiei.
In scrisoarea pe care premierul mi-a transmis-o ieri, in care anunta denuntarea acordului, se citeaza lucruri pe care eu nu le-am spus.
Eu nu am spus niciodata ca l-am pacalit pe premier, un ziarist care si-a facut meseria, si trebuie sa recunosc ca raspunsul meu nu a fost unul extrem de transant, dar nu am utilizat expresia pacalit la adresa premierului, pot utiliza altele, dar nu l-am pacalit pentru ca a fost un lucru foarte serios.
Daca imi reprosez ceva, e ca reactia mea nu a fost extrem de clara.
Dar nu am utilizat expresia ca l-am pacalit, asa cum si-o asuma in scrisoare.
Nu ezita dl Ponta sa minta, e stilul lui, modul lui de a face politica.
Nu pot sa nu reactionez la invectivele pe care mi le-a adresat mie, familiei.
Va asigur ca acesta e comportamentul lui cand e la distanta, invective, vorbeste foarte urat, ma trimite la brutarie cand e in mijlocul maselor si mai ales cand nu e singur, trebuie sa mai fie cu cineva cand e curajos sau la distanta suficienta.
In relatia directa cu mine chiar pare bine educat, uneorii excesv, chiar spre slugarnic.
Socheaza dublul standard, in fata mea pare excesiv de bine educat, pana spre slugarnic, cum se indeparteaza putin spune tot ce ii da prin cap.
Am sa-l tin mai aproape, cred ca il strica anturajul.
Daca are obiectii asupra observatiilor pe care le fac atunci cand e cu mine pare bine educat s docil, sa-mi spuna si dau probele de care e nevoie.
De ce nu e potrivita denuntarea acordului?
El nu este nimic altceva decat confirmarea ca Romania isi va mentine linia politica e pana acum, agreata de toti partenerii nostri.
Unii comenteaza ca sunt doar extrase din Constitutie, nu e adevarat.
Sunt foarte multe lucruri care au facut obiectul prioritatilor pe care eu le-am avut in politica externa sau de aparare si care trebuie mentinute.
Orientarea strategica a Romaniei, apartenenta NATO, UE, parteneriatul strategic cu SUA.
Cand anunti ca denunti un astfel de acord toti se vor intreba va face Romania un parteneriat strategic cu CHina, cu Rusia?
Avem acorduri de cooperare cu China care vizeaza in mod deosebit cooperarea economica, dar politic partenerii nostri strategici sunt NATO, UE, SUA.
Nu avem dreptul ca in astfel de momente sa dam cancelariilor impresia ca prin denuntare se pot schimba si liniile strategice ale directiei externe a Romaniei.
Securitatea Romaniei, alt element, am convenit ce avem de facut, nu e scris in Constitutie, de aceea nu trebuia denuntat acordul, care era o garantie.
Un alt element, independenta justitiei, e scris in Constitutie, dar undeva in acest document se vorbeste ca ne anjagam sa nu atacam deciziile instantelor, sa nu atacam hotararile judecatoresti, DNA, DIICOT, Parchetul General.
Chiar zilele trecute purtatorul de cuvant al lui Ponta, dl Sova, eticheta unele procese ca fiind politice.
La asta vrea sa foloseasca denuntarea acordului?
De asemenea, sunt referinte la accelerarea procesului de integrare in UE si in NATO.
Prin denuntare, intrebarea care se pune e „acceleram, temporizam procesele de integrare?”
Pana una alta, aveam un document politic si toti stiau ca ne propunem accelerarea proceselor de integrare.
Acceleram drumul spre Schengen, zona euro sau prin denuntare vedem ce o sa fie?
Criteriile de la Maastricht sunt toate indeplinite.
Iata intrebari la care vor trebui date raspunsuri in perioada urmatoare.
Nu as vrea sa omit ca tot aici e inscris ca obiectiv de interes national e absorbtia fondurilor europene.
Vazand absorbita catastrofala si propaganda facute pe seama proiectelor de pe vremea guvernului Boc, probabil ca premierul denunta acordul pentru a iesi si din aceasta obligatie pe care o avea.
Pentru a-i aduce aminte si premierului si comentatorilor care nu aseaza importanta politica a acestui document acolo unde se afla, as cita din raportul comisiei Europene privind MCV.
La pagina 7 gasim: „Noul guvern si-a facut deja cunoscut angajamentul fata de independenta sistemului judiciar in cadrul acordului institutional de colaborare dintre premier si presedinte”.
Premierul s-a pripit, ii recomand sa mai rabde pana pe 22 decembrie 2014 acest acord, pentru ca il ajuta si il scuteste de multe explicatii, si pe el, si guvernul, si da partenerilor nostri sentimentul de stabilitate in drumul european al Romaniei si in respectarea statului de drept.
Fac un apel la premier sa reanalizeze decizia luata, pot sa cred si faptul ca fiind foarte cald ieri poti deveni nervos, accept si ideea ca premierul nu s-a uitat la emisiune si nu a vazut exact ce am spus eu si ce a spus ziaristul si a mers pe preluarile televiziunilor.
Raspunsul meu nu a fost suficient de prompt, dar in niciun caz nu imi poate atribui termenul citat in scrisoarea pe care mi-a trimis-o pentru a denunta acordul.