In Romania au fost inmatriculate aproximativ 130 de mii de masini Volkswagen, echipate cu softul care pacaleste testul de poluare, potrivit unor surse din piata auto.
Calculul nu este inca definitiv si a fost facut in baza informatiilor livrate autoritatilor, de producatorul german. Cifra s-ar putea modifica, mai ales ca nu se stie cate masini marca Audi, Seat si Skoda au avut probleme similare. Grupul Volkswagen a anuntat miercuri ca ii va invita pe romani in service lunile urmatoare.
Surse din piata auto sustin ca numarul de 130 de mii de masini marca Volkswagen inmatriculate in Romania care au softul ce pacaleste testul de poluare ar putea creste sau descreste. In functie de datele pe care le furnizeaza producatorul german.
Deocamdata, acesta a anuntat ca motorul diesel de tip EA 189, cel pe care a fost instalat softul, se afla pe a şasea generaţie de Volkswagen Golf, a şaptea generaţie de Volkswagen Passat si prima generaţie Volkswagen Tiguan.
Celelalte marci ale grupului nu au transmis inca informatii. Pana acum, ministrul german al transporturilor spune ca este vorba de masini echipate cu motoare diesel de 1,2 1,6 si 2 litri.
Iar Audi a anuntat ca peste 2 milioane dintre masinile sale au softul care pacaleste testele. Sunt vizate 8 dintre cele mai cunoscute modele ale marcii de lux.
Intre timp, producatorul german a anuntat ca are deja un plan de actiuni pentru rezolvarea crizei Dieselgate.
Potrivit planului de actiuni anuntat astazi de catre Volkswagen, pana la sfarsitul lunii octombrie, compania va identifica o solutie tehnica prin care softul care pacaleste testul de laborator va fi extras de pe masina. Cand vor fi chemati clientii in service? Ei bine, vor afla asta in cateva saptamani sau luni.
„Ancheta/verificarile vizeaza doua tipuri de motoare: cel de doi litri si cel de 1,6 litri. In cazul celui de doi litri, suntem destul de siguri ca vom putea rezolva problema de soft”, spune Herbert Diess, seful consiliului director pt autovehicule Volkswagen.
Exista insa o problema, spun avocatii. Romanii au platit o taxa de poluare mai mica, iar statul roman a fost pagubit de milioane de euro. O solutie ar fi ca Guvernul sa dea in judecata producatorul german pentru a-si recupera prejudiciul. Si clientii pot urma aceeasi cale.
„Oamenii care au cumparat produse neconforme ar putea da in judecata firma”, spune si Adrian Cuculis, avocat.
Grupul german recunoaste ca a pacalit testele de poluare, dar sustine ca masinile sunt conforme cu reglementarile tehnice.
sursa: stirileprotv.ro
eu am un matiz! korean suta la suta !
Comentariile sunt închise.