news_1393495873_ecv-1Un avion militar de la București în care se va afla o echipă din cadrul SMURD București va prelua de la Kiev 12 persoane care au fost rănite în timpul recentelor evenimente care au avut loc în Ucraina. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, misiunea umanitară vine ca urmare a solicitării Ucrainei către MAE român, prin ambasada României la Kiev, transmite timpromanesc.ro.

Zborul are loc cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, în cooperare cu MApN și Ministerul Sănătății. Cei 12 răniți din Ucraina urmează să fie identificați cu sprijinul echipelor medicale românești, în colaborare cu reprezentanți ai autorităților ucrainene și vor fi tratați în țară în spitalele Floreasca, Bagdazar, Universitar și Elias, însă, în funcție de fiecare caz în parte, pot apărea modificări în lista acestor spitale.

În cursul zilei de astăzi are loc prima întâlnire a grupului de lucru care va analiza organizarea misiunii umanitare, în colaborare cu ambasada României din Ucraina și cu autoritățile ucrainene. În misiuni umanitare similare s-au implicat și alte state, precum Germania și Polonia.

Prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, România a primit o Informare prin care s-a solicitat țărilor europene să înștiințeze Bruxelles și  restul țărilor europene cu privire la acțiunile care se desfășoară pentru sprijinirea Ucrainei, în privința tratării răniților.

Mecanismul de protecţie civilă al UE reprezintă un instrument operaţional de mobilizare a asistenţei în domeniul protecţiei civile în cazul de dezastre. Acest mecanism poate fi activat atât în eventualitatea unor dezastre naturale, cât şi a unor evenimente cauzate de oameni, de genul atacurilor teroriste, accidente nucleare etc. În momentul de faţă la acest mecanism participă toate cele 27 state membre UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Potrivit legislaţiei ce stă la baza mecanismului, ţările candidate UE pot face parte din acesta, în urma semnării un acord, acest pas având un rol important şi în procesul de aderare.