Primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore, de procurorii anticorupţie, fiind suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obţină contracte de două miliarde de lei cu primăria, au declarat surse judiciare. În acest dosar au mai fost reţinuţi Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului Marian Vanghelie, şi alte trei persoane, potrivit surselor citate.
Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit surselor citate, pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, Dumitru Marin a cedat controlul societăţii comerciale SPLAI S.A. (societate are în proprietate numeroase imobile clădiri şi terenuri) unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian-Daniel; din datele existente în cauză a reieşit că părţile sociale ale societăţii comerciale Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la SPLAI S.A.) au fost cedate în favoarea lui Murgoci Adrian (şoferul lui Vanghelie Marian-Daniel).
Ce spune Monitorul Oficial
Ingineria a fost oficializată în iulie 2009. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, cei trei asociați ai firmei Eurowest Imob consulting- Henewein Hermann Josef Klaus (34%), Muller Friedrich (33%) și Dirkskotter Frank Friedhelm (33%) s-au retras din societate (27 martie 2009) și și -au cesionat acțiunile către afaceristul George -Aristide Minculescu (100%). La rândul său, George -Aristide Minculescu a cesionat (7 aprilie 2009) 55% din părțile sociale lui Adrian Murgoci. În urma noilor schimbări, noii asociați l-au schimbat din funcția de administrator pe Marin Dumitru și l-au numit pe George-Aristide Minculescu.
Anterior, pe 5 aprilie aprilie 2009, Compania Eurowest Imob Consulting a devenit proprietarul companiei Prelucrarea Carnii Splai (PC Splai), fostul abator din sectorul 4 din Capitala, după ce a plătit 2,8 mil. lei pentru 70,21% din acțiuni. PC Splai este situată pe un teren de circa 54.000 mp, aflat la circa 3 kilometri de centrul Bucureștiului pe malul Dambovitei. AVAS menționa că societatea nu detine titluri de proprietate asupra celor terenurilor pe care le are în folosință în Capitală, acesta fiind in litigiu cu Primaria Municipiului Bucuresti.
Licitația cu strigare
„Privatizarea PC Splai s-a realizat prin metoda licitatiei cu strigare. La data limita pentru inscrierea la licitatie sau inscris doi ofertanti: Manor Center si Eurowest Imob Consulting. In urma desfasurarii licitatiei cu strigare adjudecatar a fost declarat ofertantul Eurowest Imob Consulting.”, spuneau oficialii AVAS. Acestia precizeaza ca este a treia incercare de privatizare, dupa ce contractele semnate au fost desfiintate ca urmare a neplatii pretului de catre cumparatori.
Rolul lui Bogdan Georgescu
Potrtivit unui articol din ziarul Curentul, din august 2009, totul începe pe 30 Iulie 2007, atunci când liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, convoacă o conferinţă de presă în care dezvăluie mecanismul prin care primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ar încerca să pună måna pe acţiunile Splai SA. Potrivit liderului PSD Bucureşti, o societate controlată de Videanu va participa la licitaţia cu strigare organizată de AVAS pentru vânzarea acţiunilor firmei Splai SA. Această societate (Splai SA) nu avea însă titlul de proprietate pe terenurile de 5 hectare, pe care ar fi trebuit să îl obţină de la PMB, iar societatea care va câştiga licitaţia va prelua în fapt un drept litigios asupra terenurilor. Pentru terenurile cu pricina, Splai SA se judeca însă cu Primăria Capitalei, adică tot cu Videanu, mai spunea atunci Marian Vanghelie, care oferea şi varianta proprie a finalului acestei privatizări: primăria nu va obţine dreptul de proprietate asupra terenurilor, iar Videanu devenea astfel proprietar pe activele Splai SA. Tot Vanghelie a fost cel care a avansat şi o cifră legată de valoarea pe care ar avea-o terenurile în cauză: 100 de milioane de euro.
Combinaţia cu AVAS
21 februarie 2009: Bogdan Georgescu, şeful TSD Bucureşti şi omul de casă al liderului PSD Bucureşti, (Bogdan Georgescu- în prezent șeful poliției Locale Sector 5- a fost audiat aseară la DNA n.r. ) este numit la AVAS în funcţia de vicepreşedinte. Bogdan Georgescu l-a urmat îndeaproape pe Vanghelie în cariera sa, avansând treptat de la simplu om de campanie la PSD la cea de personaj de încredere al „primarului care este“. Vanghelie, de altfel, i-a şi pus în mână afacerea „Economat sector 5“, cea pentru care, prin 2004, primarul celui mai sărac sector al Capitalei a dat cu subsemnatul în faţa anchetatorilor. După un scurt periplu pe la o firmă privată, în 2007 Bogdan Georgescu apare din nou în anturajul atotputernicului şef al PSD Bucureşti, care îl impune pe postul de şef al corpului de control al Primăriei de la 5, iar din 2008 şi pe lista de consilieri generali ai Primăriei Capitalei.
sursa: evz.ro