Mafia din domeniul transplantului de organe nu este o descoperire nouă. Un raport din 2014 al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii aduce concluzii devastatoare privind modul în care se desfăşoară această activitate în România. Multe dintre acestea s-au păstrat şi în raportul din acest an, informează jurnaliștii de la HotNews, citați de B1 TV.
Raportul din 2014 a fost realizat când Ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu. Acesta venea la câteva luni după scandalul privind transplantul pentru Alexandru Arșinel. Actorul a fost acuzat că a primit un rinichi „peste rând”, iar listele cu pacienții care așteptau un rinichi nou au fost ignorate de conducerea Agenției Naționale a Transplantului.
Printre principalele probleme găsite în raportul din 2014 se numără compartimentele Agenţiei Naţionale a Transplantului care sunt nefuncţionale, lipsa întrunirilor şi atribuţiilor îndeplinite de către Consiliul Ştiinţific, lipsa fişelor de post obligatorii pentru spitalele autorizate şi lipsa de monitorizare a riscurilor care afectează transplantul.
Raportul Comisiei de Control a fost ignorat apoi și de următorul ministru, Nicolae Bănicioiu.
Scandalul în sănătate a început după ce Ministerul Sănătății a găsit nereguli în acreditarea pentru transplantul de plâmân a Spitalului Sfânta Maria. În replică, Managerul Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din Capitală a depus în urmă cu câteva zile o plângere penală împotriva Ministrului Sănătăţii, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a murit.
Clinica de transplant la Spitalul Sfânta Maria a fost finanţată de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Capitalei, cu 10 milioane de euro. Cu toate acestea, în prezent, medicii nu mai pot intra în sălile de operație.
Concluzii în raportul Comisiei de Control a Ministerului Sănătății:
– Rețeaua de transplant funcționează cu riscuri de organizare și funcționare cronice
– Nu există o evidență clară și nu au fost prezentate Comisiei de Control documente cu privire la trasabilitatea organelor, țesuturilor sau celulelor prelevate și transplantate
– Alocarea grefoanelor umane se face în baza unor criterii improprii, neaprobate prin ordin al ministrului, fără a exista o transparență a acestei alocări
– Dosarele de acreditare a transplanturilor au fost întocmite fără respectarea prevederilor legale
– Inspecțiile în vederea acreditării s-au realizat în baza unor dosare incomplete.